+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

Wildlife spotten in Indonesië

Doordat dit land uit zoveel verschillende eilanden bestaat, is het scala aan wilde dieren ontzettend divers. Zo vind je er bijvoorbeeld dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken, op allerlei eilanden, met de meest bijzondere fauna van Indonesië.

orang oetan indonesie sumatra

de Orang oetan

We beginnen natuurlijk bij het misschien wel bekendste dier van Indonesië; de orang oetan. Deze mensaap vind je op Sumatra en Kalimantan. Helaas is deze mensaap met uitsterven bedreigd. Daarom zijn er op zowel Sumatra als Kalimantan opvangcentra gebouwd, waar je de kans krijgt deze prachtige dieren in het (semi-) wild te spotten. De apen hier zaten voorheen in gevangenschap en worden hier voorbereid op het leven in het wild.

In het Gunung Leuser Park kun je met een gids op zoek naar de orang oetans. De natuur bestaat hier uit duizenden vierkante kilometers tropisch regenwoud en heeft een ontzettend rijke biodiversiteit. Zo vind je hier naast orang oetans wel 380 vogelsoorten en 174 zoogdiersoorten. Ook struinen er Sumatra tijgers, beren, luipaarden en olifanten door deze wildernis. Prachtig om doorheen te trekken en als dier-en natuurliefhebber kun je hier dus je hart ophalen! 

orang oetan indonesie

Bukit Lawang (Sumatra) is de meest bereikbare, en daarom populaire spot in het Gunung Leuser Park om orang oetans te zien. De meeste orang-oetans zijn semi-wild: ze zijn teruggeplaatst in de natuur.

Een minder bekende optie is Ketambe, maar daar moet je wel zo’n 10 uren voor in de auto rijden. Krijg je wel een meer authentieke ervaring voor terug! Een andere mooie optie is Kalimantan. Hier kun je een meerdaagse boottocht maken in het Tanjung Puting National Park. Verwacht geen luxe, maar een bijzondere ervaring is het wel. Je vaart door de prachtigste natuur en bezoekt ook hier een rehabilitatiecentrum waar je vast en zeker orang oetans zult tegenkomen. 

de neusaap

Één de zoogdieren die je op Kalimantan tegenkomt, is de neusaap, ook wel de Nederlandse aap genoemd, omdat het de Indonesiërs aan de Nederlandse kolonisten doet denken, met hun grote neuzen, dikke buiken en behaardheid. Hij wordt dan ook wel de ‘orang Belanda’ genoemd, wat Nederlander betekent. 

De neusaap komt nergens anders ter wereld voor. Doordat de aap in een waterrijk gebied leeft, kan hij goed zwemmen. Ze hebben zelfs zwemvliezen tussen hun tenen! Je zult ze vooral in mangroves en moerassen aantreffen. Een grote kans dus dat je de neusaap tegenkomt op een boottocht door de jungle van het Tanjung Puting National Park (waar ook de orang oetans te vinden zijn).  

De Sumatraanse tijger

sumatraanse tijger indonesie

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat de kans erg klein is dat je de Sumatraanse tijger weet te vinden. Deze Aziatische tijgersoort is ernstig bedreigd en er zijn er nog slechts 400 wereldwijd, waarvan ongeveer 50 in Rimbang Baling, het park op Sumatra. Dit komt voornamelijk door het kappen van hun leefgebied, maar ook door de illegale stroop op deze magnifieke dieren. Er wordt geloofd dat hun botten heilzaam zijn en hun tanden en vacht worden voor veel geld verkocht. Mocht je als een echte Freek Vonk op zoek willen gaan naar de Sumatraans tijger, geef dit dan van tevoren aan en jouw jungle safari wordt hier volledig op aangepast. Zo zul je voornamelijk letten op geluiden van de omgeving en uitkijken naar sporen zoals de witte uitwerpselen van de tijger. 

Doordat de tijger haar prooi in het geheel opeet, worden deze wit van de calcium zodra ze opdrogen. Vergeet niet goed op te letten, want deze relatief kleine tijger verstopt zich graag in de hoge grassen van het oerwoud. 

De Sumatraanse neushoorn

Helaas is ook dit dier ernstig met uitsterven bedreigd en is de kans om deze kleinste neushoornsoort te spotten dan ook erg klein. De Sumatraanse neushoorn is de enige Aziatische neushoornsoort die twee hoorns heeft in plaats van één. ook hier is stroperij een grote veroorzaker van bedreigde status van de neushoorn. In Vietnam wordt er bijvoorbeeld door sommigen geloofd dat de hoorn van de neushoorn kanker zou genezen. 

Trekkingen door de jungle staan altijd onder leiding van lokale gidsen. Zij kunnen je de beste plekken laten zien en weten precies hoe en of je een dier benadert. De kans dat je de bijna uitgestorven diersoorten spot zijn klein, maar in de parken op Sumatra leven zoveel prachtige dieren, dat er zeker genoeg ander moois te zien is! 

de komodovaraan

komodovaraan flores indonesie

Misschien heb je ook wel eens van de komodovaraan gehoord, ’s werelds grootste reptiel. De beste plekken om deze gigant te bewonderen zijn het Komodo National Park op Komodo en het eiland Rinca, hoewel ze ook voorkomen op Flores. 

Deze dieren worden tot wel 3 meter lang. Het is dan ook niet zo gek dat de inboorlingen deze giganten in eerste instantie voor draken aanzagen. Het is een echte alleseter, zo erg zelfs, dat inwonenden van de eilanden hun overledenen extra diep begraven zodat de komodovaraan er niet bij kan. Ook dit dier redt zich prima in het water, en je hebt dus best kans de varaan zwemmend tegen te komen terwijl je naar het eiland vaart. De varaan ruikt zijn prooi al van ver en doet dit overigens met zijn tong in plaats van zijn neus. Als hij eenmaal bij zijn prooi is aangekomen, kan hij deze doden met één giftige beet. Doordat de komodovaraan bloed ruikt op kilometers afstand, is het vrouwen niet toegestaan de twee eilanden (Komodo en Rinca) te betreden tijdens hun menstruatie. 

Tijdens een reis naar Flores zul je absoluut deze dieren moeten gaan spotten. De twee eilanden waar je dit doet liggen vlak naast elkaar, en als je de tijd hebt, zul je daarom beide aandoen. Mijn persoonlijke favoriet? Rinca. Dit is een prachtig eiland, waar je een paar uur durende wandeling maakt door de fantastische natuur. Onderweg kom je misschien nog wat herten en waterbuffels tegen, en klim je naar de top van een berg die jou over heel Flores laat uitkijken – onvergetelijk. Je wordt begeleid door een ranger, die jou hopelijk wilde komodo varanen laat zien. Het is best spannend, die dieren zijn zó groot, en de ranger is enkel bewapend met een grote stok. Maar vrees niet, ze zijn opgeleid en zullen je absoluut veilig houden.

Ga je komodo’s spotten en doe je dat op een privéboot (ik kan dit voor je regelen)? Zorg dan voor minstens twee dagen aan boord. De kapitein laat je dan overnachten aan een mangrovebos waar je duizenden vleerhonden uit ziet vliegen tijdens de zonsondergang. Maar daarover straks meer. 

de mantarog

Dit is echt één van de meest bijzondere ervaringen die je op kunt doen in Indonesië: Zwemmen met deze gigantische roggen. Er zijn meerdere plekken met grote kans om deze prachtige dieren te zien. Vanuit Bali zijn Nusa Penida en Nusa Lembongan goede opties, de naam van de baai, Manta Bay, spreekt daar voor zich. 

Ook rondom de kleine Soenda eilanden heb je veel kans geweldig waterleven te ontdekken, waaronder de mantaroggen. Bij Flores is er zelfs een Manta Point, waar net als bij de Nusa eilanden, de kans groot is de roggen te vinden. Andere, minder bekende plekken zijn te vinden bij West-Papoea, Kalimantan en de Molukse eilanden. 

Hoe groot de kans is om de manta’s te zien, hangt vooral af van de stroming en het jaargetijde. Met de stroming kun je rekening houden als je een tijdje op locatie verblijft.

mantarog indonesie

De walvishaai

Deze haai is toch wel de vriendelijkste haai ter wereld, met een mond als een stofzuiger zuigt hij het plankton uit de zee en vormt hij dus geen enkele bedreiging voor jou als zwemmer. Laat je dus zeker niet afschrikken door zijn grootte, die wel kan oplopen tot 13 meter. Heb ik je ervan overtuigd dat het een unieke ervaring is om met deze haaien te zwemmen? De beste plek om dit te doen in in het Cendrawasih Bay National Park, gelegen in de onderwaterwereld van West-Papoea. Zwem hier dus temidden van zowel walvishaaien als mantaroggen, wat een ervaring! 

Je kunt de walvishaaien hier het hele jaar door vinden. Hoe groot de kans is dat je deze pareltjes tegenkomt hangt af van de maanstanden. De grootste kans heb je bij een nieuwe maan.

zeeschildpad indonesie

De zeeschildpad

Indonesië is een uitstekende bestemming om zeeschildpadden te spotten. Deze indrukwekkende dieren zijn soms wel meer dan een meter groot! Wist je dat ze soms wel duizenden kilometers afleggen om weer terug te keren naar het strand waar zij werden geboren, om er op hun beurt zelf weer eieren te leggen?

Wil je nou zo’n enorm zeeschildpad eieren zien leggen, dan heb je verschillende mogelijkheden in Indonesië. Java is een goede optie. Zowel op Oost- en West-Java vind je plekken waar de schildpadden ‘s nachts aan land komen om hun eieren te leggen. Mijn persoonlijke favoriet? Sukamade (Oost-Java). Dit strand wordt ook wel ‘turtle beach’ genoemd. Het is een prachtige, rustige plek gelegen in het Meru Betiri National Park, waar elke avond van het jaar grote zeeschildpadden te vinden zijn die op dit strand hun eieren leggen.

Om met deze prachtige dieren te kunnen zwemmen, vind je in Indonesië een paar plekken bij uitstek! Bij de Gili eilanden (Lombok, goed bereikbaar vanaf Bali) heb je een zeer goede kans met de dieren te kunnen zwemmen. Spring het water in met je snorkel, en met een beetje mazzel zie je zo een stuk of vijf zeeschildpadden. Het is indrukwekkend om ze voorbij te zien zwemmen. 

Ook bij de Molukken kun je deze beesten spotten. Daarnaast is een trip naar de Molukken de moeite waard als je van duiken of snorkelen houdt, want de onderwaterwereld die je hier aantreft is geweldig. Onaangetast en vol van kleur. De Banda eilanden staan vooral bekend om het spotten van zeeschildpadden. 

de Javaanse neushoorn

Ook deze soort neushoorn is lastig te spotten, omdat hij in nog maar kleine getale voorkomt. Zo zijn er nog maar 40 van over. Je kunt op West-Java op safari gaan, op zoektocht naar de Javaanse neushoorn. En niet getreurd als je ‘m niet vindt, de omgeving is hier prachtig! Het park waar deze neushoorns voorkomen, Ujung Kulon, bevindt zich namelijk op een schiereiland en de natuurlijk is hier prachtig! Je kunt hier een mooie wandeling of boottocht maken, genieten aan het strand, of zelfs in het kamp kamperen. Doordat het park weinig toeristen trekt is het vrij lastig bereikbaar, maar kun je hier dus ongestoord van de flora en fauna genieten. 

het spookdiertje

Dit ontzettend schattige diertje vind je op Sulawesi, in het ‘Lore Lindu Park’. Op dit authentieke Indonesische eiland kun je op zoek gaan naar één van de kleinste primaten ter wereld, het spookdiertje is ongeveer de grootte van je hand. Moeilijk te spotten, dus hou je ogen open!

‘s Nachts heb je meer kans om het diertje tegen te komen, aangezien ze dan uit de boom komen om insecten te vangen. De diertjes zien er zo schattig uit door hun enorm grote ogen. Hierdoor kunnen we hun pupil helaas niet goed draaien, maar ook daar is een oplossing voor: je hoofd 180 graden draaien. 

spookdiertje borneo sumatra

de vliegende hond

vleerhond indonesie

Deze vleermuizen, ook wel de vleerhonden of vliegende vossen genoemd, kunnen wel een kilo zwaar worden, met een maximale spanwijdte van 180 centimeter. De vleerhond die in Indonesië voorkomt, genaamd de kalong, is één van de grootste onder de vleerhonden en komt door heel het land voor. Ze leven in grote groepen en zijn goed benaderbaar. Doordat ze in grote getalen samenleven, is de kans groot dat je goed schrikt als je voor het eerst een grote zwerm vleerhonden ziet vertrekken bij de schemering van de avond. Maar wees gerust, hun dieet is volledig plantaardig en bestaat het liefst uit nectar, stuifmeel en bloemen, aangevuld met vruchten.

Een bijzondere plek om deze dieren te aanschouwen is wederom bij Flores. Kalong Island, bereikbaar met de boot vanaf Labuan Bajo, is beroemd om haar vele vleerhonden. Elke namiddag, rond de zonsondergang, vliegen hier duizenden vleerhonden uit. Liggend op je rug op het dek van de boot, met een oranje/rood gekleurde lucht als achtergrond, en de vele overvliegende Kalongs is een onvergetelijke ervaring. 

de mola mola (maanvis)

Als je nog nooit van de Mola Mola vis hebt gehoord, maak je dan geen zorgen. Stel je de lelijkste vis voor die je je voor kunt stellen, in het wit, en dan heb je ‘m! Eigenlijk is de Mola Mola een hoofd met een staart, zonder staartvin. In tegenstelling tot andere vissen heeft de Mola Mola een grote rug- en buikvin waarmee hij zich voortbeweegt. De Mola Mola vis, ook wel maanvis genoemd omdat ‘ie op de maan lijkt, is ‘s werelds grootste benige vis (gemiddeld een ton zwaar en bijna twee meter groot!) en zwemt graag in de diepte van de zee. 

Mola’s Mola’s zijn niet makkelijk te vinden. Ze zwemmen voornamelijk in de open zee. Onder goede omstandigheden komen de vissen meer naar de vlakte, op zo’n 18 tot 40 meter diep, om de parasieten van hun huid te wassen. Dit gebeurt meestal in de periode van begin juli tot eind oktober, waarbij de meeste Mola Mola’s gespot worden in de maanden juli en augustus. In deze tijden heb je dus de meeste kans zo’n bijzonder vis te spotten tijden jouw duik. De beste plek om te duiken naar deze maanvis, is Nusa Penida, specifiek in Crystal Bay. 

Hou er wel rekening mee dat deze prehistorisch-uitziende dieren erg schuchter zijn en dat je je als duiker dus volledig stil zult moeten proberen te houden. De Mola Mola schrikt al van de kleinste bubbels, maar vergeet niet te ademen onder water. 

de panter

javaanse panter indonesie wildlife

Je verwacht het niet zo snel bij een land als Indonesië, maar ze zijn er zeker wel. Goed verstopt in de jungle, dat dan weer wel. De Javaanse panter is een ondersoort van de luipaard en komt alleen nog voor op Java. De populatie bestaat uit naar schatting 250 panters en deze soort staat dan ook op de Rode Lijst van zeer bedreigde diersoorten.


Maar dit is niet de enige pantersoort die Indonesië rijk is! Ook op Bali vind je luipaarden, en wel in het Bali Barat National Park, gelegen in het Westen van Bali. In dit prachtige ongerepte stuk natuur. Doordat deze dieren vooral in de dichte bossen leven, is het onmogelijk te zeggen hoe groot de populatie is.

De laatste soort luipaard die je kunt vinden in Indonesië, is de Borneose nevelpanter. De naam zegt het al, deze panter komt voor op Borneo, maar ook op Sumatra hoewel in veel kleinere aantallen. De Borneose nevelpanter, of Soendalandpanter, is zelfs uitgeroepen tot een apart soort, doordat zijn vacht veel donkerder is dan de gewone nevelpanter en zijn vlekken groter zijn. Hier zijn er naar schatting nog zo’n 4500 van in totaal. De soort wordt dan ook bedreigd door zowel de stroperij als de ontbossing. Hierdoor wordt het dier haast nooit gespot, mede doordat ze zeer goede klimmers zijn en ‘s nachts op jacht gaan. De beste plek om op zoek te gaan naar deze jager, is op Kalimantan. Het Wehea Forest, met haar grote bomen en dichte bossen biedt een perfecte schuilplaats voor de panter.

Jouw reis naar Indonesië

Wat een lijst! Zoals je ziet kun je in Indonesië volop genieten van een enorm scala aan wilde dieren. 

Bij Jane boek je je jouw vakantie precies zoals je ‘m wil en omdat ik met lokale partners werk, kan ik je de allerbeste tips geven om juist dát ene dier te spotten.

Wil jij Indonesië ontdekken? HIER vind je meer informatie over reizen naar Indonesië.

Leave a Reply

Liefs van Jane

Geen blog missen?


Recente Blogs

neushoornvogel thailand
Wilde dieren spotten in Thailand’s nationale parken
18 juni 2020
tofu myanmar recept
Recept: Birmese salade met kikkererwtentofu
10 juni 2020
virtual tour jane's planet
De mooiste virtuele tours van Azië
2 juni 2020