+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

Wilde dieren spotten in Thailand’s nationale parken

Als je aan Thailand denkt, denk je misschien vooral aan haar prachtige stranden en haar bijzondere, culturele Noorden. Maar wist je dat Thailand ook ontzettend veel te bieden heeft qua flora en fauna? Zo is het land meer dan 100 nationale parken en reservaten rijk, waar je de meest bijzondere dieren kunt spotten. Van wilde olifanten, tot hoefijzerneuzen, tot de meest bijzondere grote katten. In deze blog vertel ik je precies in welke parken je deze, en meer dieren kunt spotten. Zo kun jij alvast een lijstje maken met de mooiste plekken om te bezoeken tijdens je reis door Thailand, en kan de voorpret vast beginnen.

neushoornvogel thailand

Khao Sok National Park

We beginnen bij het mooie Kha Sok, eerder al eens genoemd als het minder toeristische alternatief voor Ha Long. Naast de prachtige rotsformaties, vind je hier een groot scala aan wilde dieren. Vooral als vogelliefhebber kun je hier je hart ophalen, je vindt hier namelijk meer dan 300(!) vogelsoorten. Graag zet ik de meest bijzondere vogels voor je op een rijtje:

Bijzondere vogels in Khao Sok

De pelikaan

De grijze pelikaan komt voor in meerdere gebieden in Thailand en zo ook in Khao Sok. De pelikaan is grotendeels wit, met een grijze borst en een roze snavel. De grijze pelikaan staat helaas op de Rode Lijst, wat voornamelijk komt door de afname van zijn leefgebied. Gelukkig is de pelikaan door zijn fikse lengte (tot wel 140cm) en spanwijdte van 270 cm niet moeilijk te spotten. Alsnog een goede kans om deze vogel in het wild tegen te komen dus!

De Kingfisher

Dit kleine vogeltje bestaat uit vele soorten, elk met eigen bijzondere kleuren. Zo vind je in in Khao Sok wel 12 verschillende soorten. De vogeltjes kunnen tot 36 cm groot worden, afhankelijk van soort en leven veelal solitair. Aangezien ze graag visjes, kleine kikkers, krabben en insecten eten, heb je een grotere kans ze te spotten bij waterrijke gebieden. Anders dan andere vogels, bouwt de Kingfisher geen nest, maar graaft hij graag een gat in rivierbanken. Wil je dit vogeltje dus in het Khao Sok park spotten, boek dan vooral een tour over de Sok-rivier. 

De Sunbird

Het kleinste vogeltje uit de lijst (11 tot 13.5 cm groot), voedt zich graag met de nectar van bloemen en heeft daarvoor een erg lange tong.De meest voorkomende Sunbird is de ‘olive-backed Sunbird’, ook wel te herkennen aan zijn gele buik. De vogel past zich makkelijk aan, zo kun je ze ook tegenkomen in stedelijke gebieden. 

De Neushoornvogel

Van de Neushoornvogel zijn er wereldwijd 57 verschillende soorten, waarvan je er 9 in het Khao Sok National Park tegen kunt komen. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de grote hoorn op hun neus en hun kleuren, die meestal zwart met wit zijn met wat geel en rood, normaal gesproken op hun hoorn. Soorten die je in Khao Sok tegenkomt zijn bijvoorbeeld: De Oosterse bonte Neushoornvogel, met zijn zeer luide kek-kek-kek en lichtgroene gloed, de Gewone Jaarvogel, welke tot een meter groot wordt en een gekleurde zak onder de kin draagt, bij de mannetjes is deze geel en bij de vrouwtjes blauw. Ook vind je hier de Dubbelhoornige Neushoornvogel, die tot met 1.3 meter groot kan worden, met een spanwijdte van 1.5 meter. Deze vogel heeft een enorme snavel met een fel gele/zwarte hoorn welke van de voorkant u-vormig is, waar de zijn naam vandaan komt. De laatste neushoornvogel die ik graag wil benoemen is de Langkuifneushoornvogel, ook een grote soort. Je herkent hem aan z’n witte kuif en de blauwe huid rondom z’n ogen. 

Een leuk feitje over de Neushoornvogel, is dat alle soorten lange wimpers hebben, wat vrij uniek is bij vogels. Kijk dus goed als je er eentje tegenkomt! 

Zonneberen en andere carnivoren in Khao Sok

maleise zonnebeer thailand

Naast het scala aan vogels, is Khao Sok ook verschillende soorten zoogdieren rijk, zoals de Maleise Zonnebeer. De Maleise Zonnebeer is de kleinste beer ter wereld (behalve het beerdiertje dan) en wordt door zijn lichtoranje snuit ook wel de honingbeer genoemd. De beer ziet er dan misschien schattig uit, maar blijft een echt roofdier en heeft, behalve een sporadische aanval door een grote kat, alleen de mens als natuurlijke vijand. Ze zijn zeer goede klimmers, waar ze hun sterke tanden bij gebruiken. Kijk dus ook zeker af en toe omhoog tijdens je trekking door het park. Hoewel de kans om de Zonnebeer tegen te komen aanzienlijk is, verliest hij door ontbossing steeds meer leefgebied. Ook wordt er nog steeds veel op de Zonnebeer gejaagd, vooral omdat zijn gal gebruikt wordt in Chinese medicijnen. 

Met heel veel geluk spot je hier twee andere heel bijzondere roofdieren, namelijk de tijger en luipaard. Helaas zijn beide dieren al een aantal jaren niet meer gezien en is de kans dus erg klein. Niet getreurd, in één van Thailand’s andere nationale parken heb je meer kans op het spotten van luipaarden. Daar later meer over. 

Apen in Khao Sok

Wel zijn er ontzettend veel apen te vinden en de kans dat je er eentje tegenkomt is dus ook zo goed als 100%. Een aantal primaten die het benoemen zeker waard zijn, zijn de makaak, de gebrilde langur en de gibbon. 

De makaak

De makaak is misschien wel de bekendste aap, en leeft in grote groepen met een zeer gedetailleerde hiërarchie. Zodra een vrouwtje een jonkie krijgt, erft deze dezelfde sociale rang als zijn moeder. In Khao Sok zul je vooral stompstaartmakaken en langstaartmakaken tegenkomen. Ze klimmen graag in bomen en sluiten onderling vriendschappen door elkaar te ‘vlooien’, kijk dus goed naar boven om deze aandoenlijke activiteit te bewonderen. 

De brillangur

In tegenstelling tot de makaak, prefereert de langur slingeren boven klimmen. De naam langur komt uit het Hindi en betekent ‘degene met de lange staart’. Deze lange staart maakt het makkelijk de langur van andere apen te onderscheiden. De gebrilde langur is één van de meest voorkomende apen in Khao Sok en heeft een witte kleur om zijn ogen, vandaar de naam gebrilde langur. Leuk om te vermelden is dat de langur jonkies een feloranje kleur hebben, die langzaamaan grijs wordt naarmate ze ouder worden. De beste momenten om deze aap te spotten zijn vroeg in de ochtend of laat in de middag, als ze bovenin de bomen verse bladeren eten. De langur eet zo’n 4 uur per dag, dus grote kans dat je ze op de trekking ergens bovenin de bomen spot. 

De gibbon

Dan hebben de gibbon nog! Deze is helaas een stuk lastiger te spotten, doordat hij zich het liefst hoog in het bladerdak schuilhoudt. Aan de andere kant zijn ze dan wel weer makkelijk te horen, ze klinken namelijk een beetje als een sirene (geloof me, het is het zoekopdracht op YouTube waard). Ze zijn dol op het slingeren tussen bomen en kunnen tot wel 9 meter ver komen. Ze eten vooral bladeren en fruit, maar als ze middenin hun sprong een vogel vangen, eten ze deze ook graag op. De gibbon kan tot 60 cm groot worden en verschilt in kleur van crème tot zwart. 

Wilde olifanten en andere herbivoren in Khao Sok

olifant khao sok thailand

We beginnen bij het dwerghert, een bijzonder diertje dat net zo groot is als een huiskat en lijkt op een kleine variant van een hert, met een kop wat lijkt op die van een muis. Het dwerghert is de kleinste evenhoevige ter wereld en de kans om dit schattige diertje te spotten is helaas erg klein. Op verstopte camera’s wordt het diertje nog regelmatig in Khao Sok gezien, maar doordat het diertje zich vooral ‘s nachts laat zien (om eten te zoeken), is het lastig het dwerghert te zien. Bijzonder is dat een vrouwtje al na 1.5 uur vruchtbaar is en daardoor vaak het grootste deel van haar leven zwanger doorbrengt. 

Khao Sok herbergt niet alleen één van de kleinste zoogdieren, maar ook één van de grootste, namelijk de Aziatische olifant. Hiervan leven er nog een paar in het wild, maar de kans om ze te spotten is erg klein. De beste kans heb je bij een boottocht in de vroege ochtend. Omdat de kans zo klein is, ben je misschien snel geneigd naar één van de vele sanctuaries uit te wijken, maar doe dit alsjeblieft niet. Deze plekken zijn eigenlijk nooit écht diervriendelijk en zeer onnatuurlijk voor de olifant. Mocht het heel hoog op je bucketlist staan, lees dan nog even verder, in één van de andere parken die ik bespreek is de kans namelijk véél groter! 

De laatste herbivoor die ik graag wil noemen is de tapir, die met zijn kleine slurf bladeren van bomen en struiken kan plukken. Ook al ziet ‘ie er niet zo uit, de tapir is een zeer snelle sprinter, waardoor hij niet gemakkelijk als prooi eindigt. Ook heeft hij een erg dikke en stugge huid, die lastig te doorboren is door hoektanden van grote katachtigen zoals de luipaard of tijger. De tapir die in Thailand leeft is zwart met een wit achterste. De beste tijd om de tapir te spotten is is bij schemering of in de nacht, aangezien hij dan uit z’n schuilplaats in de bossen komt voor voedsel en water. 

Leuk feitje: De tapir laat zich soms naar de bodem van het water zakken om daar rond te lopen terwijl hij zijn slurf als snorkel gebruikt.

Vleermuizen en de pangolin in Khao Sok

Aangekomen bij twee bijzondere diersoorten, namelijk de reuzenoorvleermuis en de pangolin, allebei insectivoren. De reuzenoorvleermuis, z’n naam zegt het al, heeft gigantische oren en leeft in groepen van maximaal 30 vleermuizen. Het zijn echte nachtdieren, die tevoorschijn komen bij schemering. Ze leven het liefst in grotten of holle bomen, maar bij gebrek hieraan kun je de reuzenoorvleermuis ook ondersteboven aan een boom zien hangen. Ze zijn ongeveer 10 cm groot met een spanwijdte van 30 cm, goed kijken dus! 

vleermuis khao sok

De pangolin, of schubdierachtige, leeft ook vooral ‘s nachts en is bedekt met schubben van keratine. Gemaakt van hetzelfde materiaal als onze haren en nagels. Als het jong geboren wordt, is de huid wit en zacht, wat het jong zeer kwetsbaar voor roofdieren. Het duurt ongeveer een week voordat de schubben uitgehard zijn. Hierna zijn de pangolins bruin in verschillende tinten. Ze worden tot 1 meter groot en zijn helaas met uitsterven bedreigd. Ze worden namelijk, als enige zoogdier met schubben, gebruikt in de Chinese heelkunde en het vlees wordt op sommige plekken gezien als een delicatesse. De kans om het dier te spotten is dan ook nihil, maar te weten dat het dier hier leeft maakt een bezoek aan Khao Sok wellicht nóg bijzonderder. 

Blaffende herten en andere omnivoren in Khao Sok

De Muntjak, in het Engels niet voor niks ‘Barking Deer’ genoemd, is een hertensoort die blaft als een hond. Er zijn twee verschillende Muntjak herten te vinden in Khao Sok, namelijk de Rode Muntjak en de zeer bijzondere Tibet Muntjak. Het blaffende geluid maken ze om gevaar aan te duiden. Ze zijn vooral overdag actief, maar kunnen nachtdieren worden als hun omgeving overdag teveel gestoord wordt. Hoewel de mannetjes maar kleine geweien dragen, worden deze helaas wel als trofeeën gezien, wat een grote bedreiging voor het dier vormt. Je herkent de Rode Muntjak aan haar bruinrode vacht, makkelijker te spotten dan de donkerbruine kleur van de bijzondere Tibet Muntjak. Ze worden tussen de 50 en 75 cm groot en leven graag dichtbij het water. 

De civetkat, ook wel beermarter genoemd, is officieel een kat, maar lijkt meer op een kleine beer. De civet is een zeer goede klimmer en heeft kleine poten en een donkergrijze, korte vacht met een staart die bijna net zo lang is als zijn lichaam. Doordat de beermarter zeer schuw is, is de kans om deze omnivoor te spotten erg klein. Ze zijn zowel overdag als ‘s nachts actief en worden zo’n 80 cm groot. Leuk om te zien zijn de zwarte plukjes haar die uit de oren komen. 

beermarter civet thailand

Eekhoorns komen in twee soorten voor in Khao Sok; de vliegende eekhoorn en de tweekleurige reuzeneekhoorn, de meest voorkomende zoogdieren in Khao Sok. De vliegende eekhoorn kan tot wel 90 meter door de lucht zweven en gebruikt hierbij de huid tussen vingers en tenen om te “vliegen” en zijn staart om te sturen. Zijn zijn bruin tot grijs van kleur, met een witte buik en eten wat ze maar kunnen vinden. De tweekleurige reuzeneekhoorn valt meteen op door zijn enorme staart, die net zo groot is als zijn lichaam. Dit is de grootste eekhoorn die je in Thailand zult vinden en behoort tot de grootste eekhoorns ter wereld. Hij wordt ongeveer 50 cm groot, exclusief staart. Hij is donkerbruin tot zwart van kleur, met een lichte bruin/oranje buik. Ze blijven normaal gesproken hoog in de bomen, maar soms komen ze naar beneden om grootschalig naar eten te zoeken. 

Naast al deze prachtige wilde dieren, zijn er natuurlijk ook nog amfibieën, vissen en reptielen, maar dan wordt het artikel wel heeel lang. Mocht je specifiek op zoek zijn naar één van deze dieren, geef het dan bij het plannen van je reis gerust aan, dan zorg ik dat je het beste advies krijgt om deze dieren te spotten. 

Het is in ieder geval een prachtig gezicht om al die gekleurde vissen te zien terwijl je met een bootje over het water vaart en uitzicht hebt op de vele rotsformaties die Khao Sok rijk is. Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige uitzichten? Boek dan een prachtige overnachting in het park.

De beste periode om Khao Sok te bezoeken

De beste periode om Khao Sok te bezoeken is van december tot en met maart, met een gemiddelde temperatuur van 32 graden. Van juni tot en met oktober is het regenseizoen, waardoor er regelmatig flinke buien kunnen vallen. Het park is echter wel gewoon het hele jaar open.

Nog één laatste opmerking over Khao Sok. Het is geen dier, maar absoluut het benoemen waard is de Rafflesia (wilde lotusbloem). De grootste bloem ter wereld, die wel 75 cm breed kan worden, komt voor in Khao Sok. Deze bloem bloeit tussen december en februari, maar bloeit helaas maar 6/7 dagen, waardoor deze lastig te spotten valt.

Kaeng Krachan National Park

Kaeng Krachan is het grootste nationale park van Thailand en is wat minder bekend dan Khao Sok, waardoor het vaak heerlijk rustig is. Je vindt dit park bijna 3000 kilometer grote park vlakbij Myanmar, op 3 uur rijden van Bangkok. Ook in dit park haal je je hart op als als vogelliefhebber. Dit park wordt zelfs als beste Thaise vogelspot-park beschouwd, met nog meer vogelsoorten dan Khao Sok; 460! Hieronder benoem ik graag de meest bijzondere vogels in Kaeng Krachan NP. Hoewel de neushoornvogel hier, in al haar varianten, niet bij staat, komt ook deze veel voor in het park.

Bijzondere vogels in Kaeng Krachan

De trapstaartekster

Geen erg bijzondere vogel om te zien, maar bijzonder omdat dit het enige park in Thailand is waar deze vogel voorkomt. De trapstaartekster lijkt veel op de zwarte ekster, maar is te herkennen aan opvallende staartveren die er gezaagd uitzien. De ekster is zwartgrijs, wat niet verschilt tussen mannetjes en vrouwtjes. 

De geelbuikkitta

De geelbuikkitta lijkt veel op de groene kitta, en is een zangvogel van ongeveer 35 cm groot, wat hem iets kleiner maakt dan de groene kitta. De variant met de gele buik zingt op een andere toonhoogte en komt voor in tropische gebieden in China en Indochina. Alleen in Vietnam komt de vogel nog veel voor, in de andere landen in Zuidoost-Azië is de vogel zeldzaam om te spotten. Net als andere kitta soorten, verkleurt de vogel in gevangenschap naar lichtblauw. Dit gebeurt ook bij ziekte of overlijden. 

De griel

Hoewel de griel vroeger ook in Nederland voorkwam als broedvogel, komen we er daar jaarlijks nog maar een paar tegen. In Thailand komt de griel voor in twee parken; Kaeng Krachan en Khao Sam Roi Yot. De griel heeft lange, gele poten en is lichtbruin van kleur. hij heeft een duidelijke witte wenkbrauw en wordt zo’n 40 cm groot met een spanwijdte van zo’n 80 cm. De vogel komt vooral voor in steenachtige, droge en open leefgebieden en leeft vooral ‘s nachts. Je herkent de vogel aan z’n schrille, fluitende geluid. De griel overwintert in Afrika en vertrekt rond augustus/september en doet dit in een nachttrek. 

De bisschopsooievaar/wolnekooievaar

De bisschopsooievaar wordt zo genoemd omdat zijn verenkleed doet denken aan de gewaden van geestelijken. Zo is zijn verenkleed grotendeels zwart met een groene gloed en is zijn kop wit. Hij is rond de 85 cm groot en komt voor in Kaeng Krachan en Khao Sok. De Aziatische soort staat op de Rode Lijst en de kans om dit dier te spotten is dus niet enorm. De grootste kans heb je in natte gebieden, aangezien de vogel graag in draslanden verblijft. 

Japanse roodborst

Dit roodborstje is een zangvogeltje en behoort tot de familie vliegenvangers, wat betekent dat de Japanse roodborst zich vooral met vliegende insecten voedt. Het vogeltje komt zowel in Kaeng Krachan als in Khao Soi Dao voor en wordt zo’n 30 cm groot. Het roodborstje is oranjebruin van kleur met een donkergrijze tot blauwe buik. 

Charltons bospatrijs

Deze bospatrijs is een vogel uit de fazantenfamilie en komt voor in Zuidoost-Azië. De ondersoort die in de Thaise parken Kaeng Krachan, Khao Sok en San Kala Khiri voorkomt, komt ook voor op Sumatra en Borneo. De patrijs heeft vrij lange, gele poten en zijn verenkleed bestaat uit de kleuren lichtbruin, oranje, zwart en wit. De buik is bedekt met lichtoranje veren, die in een iets donkerdere kleur ook om zijn nek zitten. Zijn roep is vrij hoog en wordt tijdens de roep elke seconde herhaald. 

De beste tijd om vogels te spotten in Kaeng Krachan

Voor vogelexcursies geldt dat de maanden november tot en met februari goed zijn om veel van de trekvogels te spotten, aangezien deze dan nog in het land zijn. Het broedseizoen vindt plaats van maart tot mei, waardoor dit een goed seizoen is om de overwinteraars op Thaise bodem te spotten. 

Luipaarden en andere carnivoren in Kaeng Krachan

luipaard thailand

Hoewel luipaarden erg uniek zijn in Khao Sok, worden ze in Kaeng Krachan nog regelmatig gespot. Zeker de afgelopen jaren lijkt de populatie te stijgen en worden er steeds meer luipaarden op verborgen camera’s vastgelegd. Zowel zwarte als gevlekte luipaarden worden regelmatig (elke paar weken) gezien. De kans is alsnog niet erg groot dat je er één weet te spotten, maar aanzienlijk groter dan in Khao Sok. De beste plekken om luipaarden te spotten zijn vlakbij Bang Krang (een paar kilometer ten oosten) en ongeveer 23 km onderweg naar Phanoen Thung. 

Vele dieren die je in Kaeng Krachan vindt, vind je ook in Khao Sok. Er zijn echter, naast de luipaard populatie, nog een aantal belangrijke verschillen. 

De zonnebeer komt ook in Kaeng Krachan voor, maar in mindere mate dan in Khao Sok. Tijgers worden heel soms gespot op verborgen camera’s, maar ze kans om ze te spotten is zeer klein. Als tijgers spotten op je bucketlist staat, zou ik je daarom aanraden een bestemming zoals Nepal of India te overwegen. 

Ook vind je in Kaeng Krachan zelfs krokodillen! Van horen zeggen zit er eentje altijd ongeveer op dezelfde plek, dus je gids kan je er vast voor zorgen dat je deze gigant spot. Helaas worden krokodillen nog steeds fervent gedood omdat ze veel geld waard zijn als ze eindigen als handtas.. 

Beermarters, jakhalzen en andere omnivoren in Kaeng Krachan

jakhals

De beermarter, die ook in Khao Sok voorkomt, is relatief goed te spotten in Kaeng Krachan. Hoewel het een nachtdier is, komt hij ook vaak overdag tevoorschijn. Het is een echte alleseter, van vogels (incl. veren), tot bladeren, tot vissen. Overdag houden ze zich schuil in holle bomen en ‘s nachts gaan ze op jacht. 

De goudjakhals lijkt veel op de coyote en de wolf, hoewel hij veel kleiner is dan de laatste. De combinatie Duitse herder en vos komt nog het dichtst in de buurt. Hij heeft een dichte vacht, met een lichtbruine of gele tot rossige kleur. Het is een echte alleseter en draait zich ook zeker niet om voor overblijfselen van karkassen. Ze leven graag in groepen, van ongeveer 6 jakhalzen per groep. De goudjakhals leeft het liefst in droge gebieden, zoals graslanden. Hij komt tevoorschijn als het begint te schemeren, om op zoek te gaan naar eten. De beste tijd om dit dier te spotten is in het droge seizoen, als ze naar de waterplaatsen komen om te drinken. De droge periode is van februari tot mei. 

Ook in Kaeng Krachan kom je blaffende herten tegen. Zoals beschreven in de lijst van omnivoren in Khao Sok NP, zijn deze dieren erg schuchter en herken je ze aan hun kleine gewei (bij de mannetjes dan) en hun bijzondere roep die lijkt op het blaffen van een hond. De kans om deze herten te spotten is aanwezig tijdens een wandeling door het park. Doordat ze snel schrikken, biedt een wandeling grotere kans dan een jeep safari. 

In Kaeng Krachen, en overigens ook in Khao Sok, vind je het Maleis stekelvarken en het Aziatisch kwaststaartstekelvarken. De stekelvarkens zijn helaas erg gewild door de stenen in hun spijsverteringskanaal. Deze stenen bestaan uit onverteerbare delen en worden in de Chinese Heelkunst gezien als medicijn tegen ongeneeslijke ziektes. Ze leven graag in bosrijke gebieden en in kleine groepen. Ze worden rond de 70 cm groot, met een staart van zo’n 8 cm lang. Ze eten vooral bladeren en boomstam, maar vullen dit af en toe aan met insecten of aas. 

Net als in Khao Sok, is de kans ook in Kaeng Krachan groot dat je eekhoorns tegenkomt. Zowel de vliegende als de tweekleurige reuzen variant leven in de bossen van Kaeng Krachan. Beide worden vrij vaak gespot en je hebt dus een goede kans deze tegen te komen op je safari door het park. 

Olifanten spotten in Kui Buri

Hoewel de kans om olifanten te spotten al een stuk groter is in Kaeng Krachan dan in Khao Sok, kun je het allerbest een dagtrip naar Kui Buri plannen. Dit ligt op zo’n 2 uur rijden van Kaeng Krachan, wat het een prima combinatie maakt. In dit park leven nog zo’n 500 wilde olifanten, waardoor de kans dat jij een wilde olifant spot rond de 90% ligt! Dit komt voornamelijk doordat je als toerist goed bij de favoriete plekken van de olifant komt, zoals de weides en het waterrijke gebied. Doordat dit park strikte regels heeft, heb je grote kans dat je hier geen andere toerist tegenkomt. Een nadeel van deze strikte regels is dat het alleen is toegestaan om op jeepsafari te gaan en je dus niet wandelend het park kunt ontdekken. De meeste olifanten zie je na pas in de namiddag verschijnen, maar geloof me, daar weet je gids alles van! 

Hoefijzerneuzen en andere insectivoren in Kaeng Krachan

Misschien heb je weleens van de hoefijzerneus (vleermuis) gehoord, waarschijnlijk in verband met het nieuwe coronavirus. De hoefijzerneuzen die ik noem, de grote wollige, komt voor in Zuidoost-Azië en zolang je hem van een afstandje bewondert, is er niks aan de hand. De hoefijzerneus dankt zijn naam aan zijn neus in de vorm van een hoefijzer. Erg mooi om te zien zijn ze daardoor niet, maar wel erg bijzonder. Deze soort is namelijk pas een aantal jaren geleden ontdekt. Ze zijn onderdeel van de ‘kleine vleermuizen’, of ‘microbats’ en worden ongeveer zo groot als je middelvinger (tot 10 cm). Ze hebben kleine, scherpe tanden waarmee ze insecten eten. Kleuren verschillen van donkerbruin tot licht oranje en je zult ze vooral na zonsondergang tegenkomen. Overdag hangen ze graag in grote getale in één van Kaeng Krachan’s grotten. Ze komen, naast Kaeng Krachan, voor in Pang Sida NP en Hala-Bala. 

Aangekomen bij de andere insectivoor in Kaeng Krachan, de pangolin. De schubdierachtige komt ook voor in Khao Sok en in andere Thaise parken. In geen van deze parken is de kans echter groot om het diertje te spotten, aangezien ze zeer bedreigd zijn door de illegale jacht. 

Apen in Kaeng Krachan

Ook hier zijn de 3 soorten apen die in Khao Sok NP voorkomen vrij bekend en worden ze vaak gespot. Vooral de makaken en de langurs worden vaak gezien, aangezien deze lager bij de grond blijven in vergelijking tot de gibbon. Omdat de kans dat je deze in het echt zult zien slingeren erg klein is, hier een filmpje van National Geographic:

Vlinders in Kaeng Krachan

Je denkt er misschien niet zo snel aan als je wilde dieren gaat spotten, maar Kaeng Krachan biedt met meer dan 300 soorten de perfecte locatie om omringd te zijn door vlinders. Het vlinderseizoen loopt van mei tot juni en de beste tijd om ze te spotten is rond 9 uur ‘s ochtends, terwijl ze hun vleugels opwarmen. Eén van de beste plekken om vlinders te zien is Ban Krang, op ongeveer 15 km van de hoofdingang en goed bereikbaar door verharde wegen. Hier komen ze met honderden, soms wel duizenden vlinders bij elkaar en wordt je omringd door allerlei soorten vlinders. Draag kleding in de kleur van de natuur om de vlinders minder te laten schrikken, en geniet van de kleuren om je heen.

tijgervlinder thailand

Schildpadden in Kaeng Krachan

Als je graag zeeschildpadden spot, kun je in Thailand natuurlijk je lol op met een enorme diversiteit aan snorkel- en duikplekken. Vooral bij Mai Khao Beach, een relatief rustig strandje waar zeeschildpadden ‘s nachts aan land komen om hun eieren te leggen. Het strandje is zo’n 11 km lang en ligt ten Noordwesten van Phuket. 

Mocht je nou een landschildpad/zoetwaterschildpad willen spotten, dan heb je een kleine kans om dit te doen in Kaeng Krachan NP. Gedurende het droogseizoen worden de kunstmatige vijvers gevuld met water en heel soms worden hier schildpadden in gespot. 

De beste tijd om Kaeng Krachan te bezoeken

Het park is geopend van november t/m juli en gesloten van augustus t/m oktober. 

Sam Yot, de meest gebruikte ingang, is open van 6 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. De uitgang is open tot 7 uur ‘s avonds. De Pala-U waterval is het hele jaar door geopend 

Ook kun je, tijdens de openingsdagen, kamperen in het park. Op doordeweekse dagen zul je weinig andere toeristen tegenkomen. Hoewel het in de weekenden wat drukker is, maar dit zullen vooral lokale toeristen zijn en zelfs dan valt de drukte enorm mee. 

De beste tijd om het park te bezoeken ligt volledig aan welke dieren je het liefste spot. Zoals al eerder benoemd, is de kans op het spotten van sommige dieren veel groter tijdens het droogseizoen doordat ze dan vaker te zien zijn bij de waterplaatsen. Geef je voorkeur vooral aan me door, en dan kijken we welke tijd het beste is.

Jouw reis naar Thailand

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere nationale parken te vinden in Thailand, maar ik hoop dat ik je met Khao Sok en Kaeng Krachan een goed beeld heb kunnen geven van welke bijzondere dieren je hier kunt vinden. Ze zijn allebei zeker een bezoekje waard, maar mocht je nu weinig tijd hebben, laat het me bij je boeking weten en ik zal samen met jou bespreken welk park het beste bij jouw reis past.

Wil jij Thailand ontdekken? HIER vind je meer informatie over reizen naar Thailand.

Leave a Reply

Liefs van Jane

Geen blog missen?


Recente Blogs

tofu myanmar recept
Recept: Birmese salade met kikkererwtentofu
10 juni 2020
virtual tour jane's planet
De mooiste virtuele tours van Azië
2 juni 2020
nepal recept momo's dumplings
Recept: Nepalese momo’s
25 mei 2020