+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

Sumba, Het Onontdekte Indonesië (8 Dagen)

0
Prijs
Vanaf€ 729,00
Naam*
Email*
Je vraag of bericht*
Door op ‘PERSONALISEER DEZE REIS’ te klikken ga je akkoord met Jane’s Algemene Voorwaarden and Privacyverklaring.
Om dit bericht te kunnen verzenden, moet je akkoord gaan met de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring
Bewaar deze reis

Om deze reis toe te voegen aan je wensenlijst heb je een account nodig

627

Waarom bij Jane boeken?

 • Authentieke ervaringen
 • Jane staat altijd voor je klaar
 • Contactpersoon op locatie
 • Privé op reis

Heb je een vraag?

+31 20 220 2100

info@janes-planet.com

8 Dagen, 7 Nachten
Tambolaka
Omschrijving

het ongerepte en onontdekte Sumba laat je kennismaken met een compleet nieuw stukje van Indonesië. Een plek zo puur en onaangetast, als echte reiziger móet je hier zijn geweest. De inwoners leven nog volgens eeuwenoude tradities en rituelen, het landschap is mysterieus met rijstvelden en graslandschappen en de stranden zijn oogverblindende stranden. En het allerbelangrijkste: toerisme is hier bijna niet. 

Het droge en bergachtige eiland Soemba of Sumba behoort tot de Kleine Soenda-eilanden van Indonesië. Het werd in de koloniale tijd door de Nederlanders ook wel Sandelhouteiland genoemd. Sumba ligt in de Indische Oceaan, oostelijk van Java en ten zuiden van Flores, op een afstand van ongeveer 400 km van Bali. Met haar 210 km bij 40 km is het een klein eiland. Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Cultureel gezien is het echter een van de rijkste eilanden, omdat de traditie (adat) nog een grote rol speelt. Het is een van de laatste gebieden op aarde waar het animisme volop aanwezig is.

Deze rondreis over dit bijzondere eiland is gemakkelijk te combineren met Bali, Lombok of Flores. 

Prijs is inclusief:

 • Genoemde overnachtingen
 • Privétransfers
 • Genoemde maaltijden
 • Genoemde excursies
 • Engelstalige gids tijdens escursies
 • Entreegelden

Prijs is exclusief:

 • Internationale vlucht
 • Eventuele luchthavenbelastingen en toeristenbelastingen
 • Eventueel visum
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
Waarom deze reis?
 • Authenticiteit ten top! Onontdekt en héél bijzonder.
 • Past bij avontuurlijke reizigers, die graag van de gebaande paden af reizen
 • Logeren bij de locals in een traditioneel dorpje
 • Prachtige natuur
 • Oeroude tradities zoals je die nergens anders kunt vinden
 • Een lokaal contactpersoon op locatie die altijd voor je klaarstaat
Route
<
Dag tot dag

Dag 1 (lunch)Aankomst op Sumba

Bij aankomst op het vliegveld van Tambolaka in Waitabula, ontmoeten jullie de gids en begin je aan de reis! Het eerste bezoek is het museum van Rumah Budaya Sumba (het culturele centrum van Sumba). Het is gebouwd in de stijl van een traditioneel Sumbanees huis en het omliggende terrein is bezaaid met Marapu-stenen beelden. Naast andere kunstvoorwerpen omvat de collectie ikat, steen- en houtsnijwerk, traditionele sieraden en een handvol dagelijkse items die je hier kunt vinden. Daarna gaan we naar SHF (Sumba Hospitality Foundation), een stichting die dit eiland enorm helpt. Een groep lokale jongeren wordt hier klaargestoomd voor een leven als manager bij een 5-sterren resort. Ze krijgen Engelse les, leren over permacultuur en runnen de accommodatie die bij de foundation hoort. Er zijn 4 verschillende disciplines: schoonmaak, front-office, keuken en bar en bediening. Twaalf maanden later gaan ze stage lopen op Bali of bij het luxe Nihi Resort op Sumba. Je luncht hier en doet de campus tour met de student. Dan check je in in het hotel – je verblijft hier namelijk op de campus! Het is een prachtige locatie. Wanneer de tijd goed is voor de zonsondergang, gaan we de Lendongara-heuvel bezoeken. Daar genieten jullie van de mooiste kleuren tijdens de ondergaande zon.

Dag 2 (ontbijt, lunchbox & diner)Sumba

Na het ontbijt, om 9.30 uur gaan we naar een van de Senior High School in South West Sumba. Aangekomen op de school verwelkomen de studenten je met hun traditionele dans. Ga met de studenten in gesprek en leer alles over het dagelijks leven van een jongere op dit eiland. Een erg leuke ervaring, want je helpt ze met het oefenen van hun Engels.
Daarna gaan we naar het dorp Ratenggaro in Kodi. Hier zullen jullie de traditionele hoge dakenhuizen (eigenlijk de hoogste daken in heel Sumba) zien, allemaal met de hand en traditioneel gemaakt. Dit dorp is het enige van de weinige traditionele dorpen die nog in het gebied over zijn, en hoewel het dorp slechts een samenstelling van enkele huizen is, kan elk huis plaats bieden aan maximaal 50 familieleden. Tijdens het oogstseizoen blijven de meeste dorpsbewoners in hun veld om te werken en laten alleen de ouderen en het kind in het dorp achter. Er is ook een strand in de buurt van dit dorp dat je kunt verkennen. Daarna gaan we naar het volgende dorp, Wainyapu. Hier bezoeken jullie het Pasola-veld, het festival dat Sumba elk jaar in februari / maart heeft gehouden (meer info hieronder). Tenslotte gaan jullie naar het Toda dorp, waar jullie tussen de locals zullen overnachten. Jullie maken voor een dag deel uit van de samenleving hier! Aangekomen in het dorp, zal je thee en koffie drinken met de lokale bevolking, en dan samen een diner koken. Deze eet je gezamenlijk met je nieuwe lokale vrienden op.
De Pasola is een jaarlijks terugkerend oorlog festival. De naam pasola is afgeleid van het woord “hola” dat “lange houten stok” betekent. Onder invloed van het onherbergzame gebied, de geïsoleerdheid van de dorpen, de onverstaanbaarheid van elkaars talen en het animistische geloof waren er tot aan de twintigste eeuw nog vele interne oorlogen en oorlogjes tussen de verschillende koninkrijkjes, dorpen en bevolkingsgroepen op Soemba. De oude oorlogen worden elk jaar herdacht tijdens het Pasola festival. In 1992 liep dat uit de hand toen er verschillende doden vielen en een groot aantal huizen afbrandde tijdens een wel erg realistische herdenking. Tijdens het festival bestrijden verschillende groepen elkaar te paard, gewapend met speren. Op last van de regering zijn de speren nu ontdaan van de punt.

Dag 3 (ontbijt & lunch)Sumba

Jullie maken het ontbijt klaar met de lokale familie. Daarna help je met de dagelijkse bezigheden (het voeren van de dieren, bijvoorbeeld; ze hebben paarden, koeien en varkens). Als je wilt, kun je een tochtje te paard maken met je gastgezin. Ze zullen je ook laten zien hoe het Sumba-boksen werkt (dit is een lokale traditie). In de late namiddag zullen jullie je reis naar het Weekurimeer voortzetten, een prachtig, kristalhelder meer dat het een geweldige plek maakt om te zwemmen en te ontspannen. Breng wat tijd door aan het meer voor een korte (of lange) duik. Als je over de rotsen loopt naast het meer, kijk je uit over de zee. Naast het Weekuri-meer vinden we Mandorak Beach, bewaakt met 2 enorme rotsruggen die naar het middelste en kristalheldere water wijzen. Hier zie je vaak enkele kinderen spelen in het water en kun je proberen met ze te praten. Jullie blijven hier tot zonsondergang en gaan dan terug naar jullie hotel.

Dag 4 (ontbijt & lunchbox)Sumba

Vandaag gaan jullie het westelijke deel van Sumba verkennen. Na het ontbijt ga je naar Waikelo Sawah waar je een korte trekking door het rijstveld maakt en de watergrot ziet. De Waikelo Sawah is een kleine waterval vanuit een grot die gebruikt wordt voor de irrigatie van de rijstvelden in de omgeving. Het is een prachtige plaats die ook veel bezocht wordt door de lokale bevolking en gebruikt wordt als plaatselijke wasplaats. Daarna ga je naar het dorp Praijing, een ander traditioneel dorp in Sumba. Het is het meest pittoreske dorp van de regio. Dorpelingen ontvangen geld van de overheid om de traditionele architectuur van de huizen te behouden. De lokale bevolking hier is zo vriendelijk, ze zullen heel geïnteresseerd zijn in jullie. Ze leren veel Engels, want dit is een wat meer toeristisch ontwikkeld dorpje, dus je kunt proberen met ze te communiceren. Als je het dorp binnengaat, zie je ze hun eten bereiden en de Ikat (de stof van Sumba) weven die je ook kunt leren en proberen te maken. Vanaf de top waar het uitkijkpunt is, kun je het hele dorp overzien (mooie foto!). Lunch eten jullie in een lokaal restaurant.
De volgende stop zal de Lapopu-waterval zijn. Na een rit door het eindeloze heuvelachtige en groene landschap van Sumba kom je in de buurt van de waterval. Om de waterval te bezoeken, moet je een kleine wandeling van ongeveer 15 minuten maken en een bamboebrug oversteken.
Dan bezoeken jullie nog ander dorp: Praigoli Village, om de Kajiwa steen te zien.
Best bekend om zijn bijna 200 jaar oude ‘Watu Kajiwa’, ligt het diep traditionele, uitgestrekte dorp Praigoli in de stoffige, groene heuvels boven de zuidwestkust van Sumba.
Niet ver van het dorp Praigoli, bezoeken we het dorp Waigali, gelegen op de top van een heuvel waar we een spectaculair uitzicht kunnen zien. In het dorpje Waigali zie je een ‘andung’; dit is een skelettenboom. Verwacht geen echte boom, het gaat om geweven doeken waar deze skelettenbomen op afgebeeld zijn. Dit is typisch voor deze regio en stamt nog uit de tijd van de koppensnellers. In deze regio zie je ook een pasola-veld. Dan gaan we naar je hotel in Rua Beach. Daar heb je de rest van de dag voor jezelf.
Als je wilt, kun je de gids vragen om aan het eind van deze dag, of morgenochtend, naar het Kerewei strand te gaan. Dit strand in het zuiden van Sumba is een populaire surfspot en er zitten een aantal surfscholen waar je boards kan huren en lessen nemen. Vaak zitten er veel locals op het strand, dus ook als je niet wilt surfen of zwemmen is dit alsnog een erg leuke stop!

Dag 5 (ontbijt)Sumba

Na het ontbijt hebben jullie vrije tijd tot aan het uitchecken. Geniet van het zwembad of het strand, of maak vrienden met de lokale bevolking.
Na het uitchecken gaat jullie reis verder naar het dorp Galubakul, waar je de grootste megalithische graven in Sumba kunt zien. Na de lunch rijden jullie ongeveer 3-4 uur naar het oosten van Sumba en stoppen onderweg voor een zonsondergang op Wairinding Hill (een ongekend mooie plek, met een prachtig uitzicht – misschien wordt dit wel de mooiste zonsondergang ooit). Hier zien jullie misschien enkele kinderen die hun Ikat aan jullie proberen te verkopen en paarden verhuren om te berijden.
Dan reizen jullie verder richting Morinda Villa. De bungalows van Morinda zijn gebouwd op een aflopende heuvel en kijken uit over een kronkelende rivier. Een prachtige locatie om te verblijven!

Dag 6 (ontbijt)Sumba

Vandaag staan jullie vroeg op, want jullie gaan nog voor de zonsopgang een trekking maken door de prachtige heuvels rondom Morinda Villa. Wandelend, klimmend en klauterend kom je bij een prachtig uitzicht, waar je geniet van de opkomende zon. Op de terugweg naar het hotel kom je langs een meertje. Er is een boot die je kunt huren om zo over het meer terug naar het hotel te varen (optioneel). Aangekomen in het hotel, ontbijten jullie. Rond 10.00 uur vertrek je naar de Tanggedu waterval. Onderweg stop je in Puru Kambera, een savanne waar je paarden, koeien en buffels vrij kunt zien op zoek naar voedsel. De reis gaat verder naar Tanggedu waterval, een verborgen en prachtige waterval in het oosten van Sumba. Je maakt een trekking van een uur door de natuur om de waterval te bereiken. Zo de moeite waard! Tijdens de trek passeer je de savanne en groene heuvels om je heen. Deze plaats is prachtig en verdient om op je prioriteitenlijst te staan vanwege de unieke rotsen. Het helderblauwe water van de waterval ziet er schitterend uit. De stroming is behoorlijk sterk en dat maakt het geschikt voor body rafting of tubing. Neem hier vooral een duik!

Dag 7 (ontbijt)Sumba

Na het ontbijt in het hotel van Morinda ga je naar het Padadita Beach Hotel. Padadita Beach Hotel biedt accommodatie aan het strand en uitzicht op zee, en ligt in Waingapu. Vanuit het hotel kun je in ongeveer 5 a 10 minuten rijden de stad bereiken (het hotel biedt gratis pendeldienst) en er is een dorp in de buurt (Prailiu). Vandaag staan er geen activiteiten gepland, dus het is helemaal aan jullie. Relaxen op het strand, of de stad in: doe waar jij zin in hebt. Je hebt een dag voor jezelf!

Dag 8 (ontbijt)Sumba en vertrek naar huis

Het zit erop! Vandaag vertrek je naar huis. Heb je nog geen genoeg van Indonesië? Zet dan je reis voort naar Lombok, Flores of Bali.

Hotels

Hotels

 • SHF - Bamboo Pavilion
 • Toda Village homestay
 • Rua Beach Hotel
 • Morinda Villa
 • Padadita Hotel

Let op: Check-in is vanaf 14.00 uur en check-out is tot 11.00 uur

Foto's
Ervaringen

Deze reis heeft nog geen reviews.