+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

De Kleine Sunda Eilanden, Indonesië (19 Dagen)

0
Prijs
Vanaf€ 1.834,00
Naam*
Email*
Je vraag of bericht*
Door op ‘PERSONALISEER DEZE REIS’ te klikken ga je akkoord met Jane’s Algemene Voorwaarden and Privacyverklaring.
Om dit bericht te kunnen verzenden, moet je akkoord gaan met de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring
Bewaar deze reis

Om deze reis toe te voegen aan je wensenlijst heb je een account nodig

677

Waarom bij Jane boeken?

 • Authentieke ervaringen
 • Jane staat altijd voor je klaar
 • Contactpersoon op locatie
 • Privé op reis

Heb je een vraag?

+31 20 220 2100

info@janes-planet.com

19 Dagen, 18 Nachten
Denpasar, Sengkol (Indonesië)
Omschrijving

De kleine Sunda eilanden zijn een eilandengroep in Indonesië en liggen ten Oosten van Java. De kleine Sunda eilanden die je tijdens deze individuele rondreis aandoet zijn Bali, Lombok, Flores en Komodo.

Je begint je reis op Bali, waar vandaan je naar Flores vliegt. Flores is het grootste eiland dat je tijdens je reis bezoekt en ontvangt nog relatief weinig toeristen. Je vindt hier het authentieke Indonesië en de prachtige Kelimutu vulkaan met haar drie gekleurde kratermeren. 

Vanaf Labuan Bajo (Flores) stap je op de boot voor je reis door de Komodo archipel. Tijdens deze 3-daagse trip ontdek je de mooiste plekjes van de Komodo nationale park. Zo bezoek je Pink Beach, maak je een trekking op Padar, snorkel je op de beste plekken, zie je vleerhonden bij zonsondergang en zie je de komodovaraan op Rinca en Komodo. Een absoluut hoogtepunt van deze reis. 

Vervolgens reis je verder naar Bali, waar je aantal dagen in het groene Sidemen verblijft, één van mijn persoonlijke favorieten. Ten slotte reis je per speedboat door naar Lombok, waar je in het idyllische Tetebatu en strandbestemming Sambelia verblijft. Hier eindigt je reis door de kleine Sunda eilanden. 

Prijs is inclusief:

 • Genoemde overnachtingen
 • Privétransfers
 • 1x vlucht van Bali naar Flores en terug
 • 1x ferry van Bali naar Lombok
 • Genoemde maaltijden
 • Genoemde excursies
 • Engelstalige gids van Dag 2-12 & 16
 • Entreegelden

Prijs is exclusief:

 • Internationale vlucht
 • Eventuele luchthavenbelastingen en toeristenbelastingen
 • Eventueel visum
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
Waarom deze reis?
 • Ontdek de kleine Sunda-eilanden: Bali, Lombok, Flores en Komodo
 • Maak een zonsopgang-trekking naar de mooie kratermeren van Kalimutu
 • Maak een boottocht langs de 17 eilandjes voor de kust van Riung waarbij je vleerhonden spot
 • Maak een bijzondere boottocht door Komodo National Park
 • Eindig je reis ontspannend aan het strand van Sambelia, Lombok
 • Verblijf in kleinschalige accommodaties waar mogelijk
 • Een lokaal contactpersoon op locatie die altijd voor je klaarstaat
Route
Dag tot dag

Dag 1 (geen maaltijden)Aankomst op Bali

Selamat datang di Indonesia (welkom in Indonesie)! Jullie transfer staat klaar in de ontvangsthal om je in een half uurtje naar je hotel in Sanur te brengen. Daar heb je de rest van de dag voor jezelf.

Dag 2 (ontbijt)Sanur - Denpasar (Bali)- Ende (Flores) - Moni

Na het ontbijt word je opgehaald door je chauffeur om je weer terug naar het vliegveld te brengen. Hier pak je het vliegtuig naar Flores. De vlucht zelf duur anderhalf uur, waarna het nog zo’n 2 uren rijden is naar je hotel in Moni. Moni ligt in het hart van Flores en is bekend van de Kelimutu vulkaan, daar morgen meer over.

Flores is het grootste eiland dat je zult bezoeken tijdens je reis door de kleine Sunda eilanden en lang niet zo bekend als verscheidene andere Indonesische eilanden zoals Bali en Java. Het eiland is rijk aan prachtige natuurgebieden, zoals de vulkanen, hagelwitte stranden en adembenemende uitzichten. Genieten dus, voordat het eiland écht populair wordt.

Dag 3 (ontbijt)Moni

Zoals beloofd bezoek je vandaag de Kelimutu vulkaan, met haar bijzondere, gekleurde kratermeren. Hiervoor moet je vroeg opstaan (je vertrekt rond 04.00 in de ochtend), maar dit is het meer dan waard. Beloofd. Je vertrekt dus vroeg in de ochtend en maakt een trekking naar de kratermeren van Kelimutu. Deze bijzondere kratermeren veranderen eens in de zoveel tijd van kleur, door de aanwezige mineralen. Hier aangekomen zie je de zon opkomen, wat de al bijzondere meren een nóg specialer effect geeft. Hoewel deze tijd het meest toeristich is, is het erg mooi om de eerste zonnestralen de meren te zien raken. Wil je nog even een rustig moment, vraag je gids dan of kunnen nog even kunnen blijven hangen.

Na je bezoek aan Kelimutu en de kratermeren vertrek je richting Koka Beach. Dit strandje is prachtig en je hebt grote kans hier helemaal alleen te zijn. De rotspartijen even een mooi beeld en je kunt hier leuk snorkelen. Neem hier lekker de tijd om te ontspannen na het vroege opstaan van vanochtend. Je hebt de rest van de dag voor jezelf, dus alle tijd.

Dag 4 (ontbijt)Moni - Riung

Vandaag verlaat je Moni en vertrek je naar Riung. Hier doe je een kleine 6 uren over en bij aankomst bij je hotel heb je de rest van de dag voor jezelf. In Riung zelf is niet veel te beleven, maar het is het perfecte uitgangspunt voor een bezoek aan het 17 islands nationaal park. Doordat veel toeristen deze plek overslaan, vind je er geen eettentjes met Westers eten, maar wel een heerlijke nasi goreng of noedelgerecht.

Dag 5 (ontbijt)Riung - Bajawa

Zoals al gezegd is Riung vooral bekend om het nabij liggende 17 islands nationaal park. Na het ontbijt maak je een boottocht door deze omgeving. Deze boottocht duurt zo’n 2 uurtjes en is op gedeelde basis. Je vaart langs de kleine eilandjes, waar je enorme vleerhonden zult zien hangen in de kale bomen. Met geluk zie je er een aantal vliegen, een bijzonder gezicht. Ook is er tijd om te snorkelen in het heldere water.

Na de boottocht stap je in de auto en rijd je in een paar uurtjes naar Bajawa. Hier check je in bij je guesthouse en heb je de rest van de dag voor jezelf.

Dag 6 (ontbijt)Bajawa

Een vrije dag in Bajawa vandaag. Bajawa is een leuk plaatsje, omdat het nog weinig toeristen ontvangt en één van de meest traditionele plekken op Flores is. De omgeving is werkelijk prachtig en ik raad je aan een stuk te wandelen als je de energie hebt. Ook is het vandaag mogelijk om, zonder toeslag, een bezoek te brengen aan de hot springs in de buurt. Bajawa ligt vrij hoog, waardoor het wat koeler kan zijn dan je normaal gesproken gewend bent in Indonesië. Een bad in de hot springs kan dus precies zijn waar je op zit te wachten.

Dag 7 (ontbijt)Bajawa - Ruteng

Na het ontbijt verlaat je het traditionele Bajawa en rijd je verder naar de groene omgeving van Ruteng. Een lange rit van zo’n 8 uren, die wordt onderbroken door een bezoek aan het dorpje Aimere. Hier heb je een uurtje om rond te wandelen en de lokale drank arak te proeven. Als je liever in één keer doorrijdt, kan dit natuurlijk ook. Eenmaal aangekomen in Ruteng, check je in bij de leuke Sun Rice Homestay. De accommodatie is vrij basic, maar het gezellige samen eten met de familie en de prachtige zonsopgangen -en ondergangen over de rijstvelden maken dit een bijzondere ervaring.

Dag 8 (ontbijt)Ruteng

Je wordt wakker te midden van de rijstvelden, wat een heerlijk gevoel! Er staat een actieve dag op het programma, namelijk een trekking naar het nabij gelegend dorpje Denge. Tijdens deze trekking ontdek je de mooie natuur die Ruteng omringt. Je ziet bossen, apen en het lokale leven aan je voorbij trekken. Vanaf Denge rijd je terug naar Ruteng waar je tegen een vrijwillige bijdrage mee kunt eten met de lokale familie in het guesthouse en de andere gasten. Een leuke manier om meer te weten te komen over het leven van deze mensen.

Dag 9 (ontbijt)Ruteng - Labuan Bajo

Weer een lange rit voor de boeg vandaag. Je rijdt naar Labuan Bajo, waar je morgen op de boot stapt voor je boottocht door Komodo Nationaal Park. Onderweg stop je bij een uitzichtspunt over de Canca rijstvelden, die eruit zien alsof ze als een spinnenweb in elkaar zitten. Je verblijft in een hotel op een prachtige locatie in Labuan Bajo. Vooral vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over het dorpje.

Dag 10 (ontbijt, lunch & diner) Labuan Bajo - Komodo Nationaal Park

Vandaag is het zo ver en stap je op de boot voor je tocht door de Komodo archipel. Je maakt een korte trekking naar de top van Kelor eiland, waarna je naar Rinca vaart om de komodovaranen te aanschouwen. Als laatste vaar je naar Kalong, waar je de vleerhonden ziet vliegen tegen de tijd van de zon zakt. Hier overnacht je op de boot.

Tijdens de boottocht door Komodo Nationaal Park verblijf je op de boot, onder vol-pension in een privé hutje aan het dek. De boottocht is gedeeld, maar kan tegen een meerprijs ook privé (maximaal 4 personen per privé-boot)

Dag 11 (ontbijt, lunch & diner)Komodo Nationaal Park

Je begint vroeg in de ochtend te varen richting Padar, terwijl je aan boord ontbijt. Aangekomen op Padar maak je een wandeling naar het hoogste punt van het eiland, waar je een prachtig uitzicht over de Komodo archipel hebt. Na de wandeling vertrek je naar het strand van Padar, waar je even kunt ontspannen.

Na deze stop reis je verder naar het bekende Pink Beach. De naam zegt het al, het zand kleur hier enigzins roze, wat een leuk beeld geeft. Hier heb je de tijd om te snorkelen, voordat je naar Komodo eiland vaart. Hier zie je een groot scala aan dieren, waaronder de komodovaraan, wilde zwijnen en herten. Je eet wederom aan boord en slaap in je hut.

Dag 12 (ontbijt & lunch)Komodo Nationaal Park - Labuan Bajo

Na het ontbijt vaar je naar het punt waar je de grootste kans hebt om met manta’s te zwemmen. Rondzweven met deze enorme dieren is echt waanzinnig en is nog altijd één van mijn meest memorabele momenten in Indonesië. Na deze ervaring vaar je door naar Kanawa, voor een laatste snorkeltrip. Het water is hier helder en ondiep, wat het perfect maakt om te snorkelen.
Tijdens de lunch op de boot vaar je terug naar Labuan Bajo, waar je boottocht door Komodo Nationaal Park tot een einde komt.

In Labuan Bajo check je weer in bij het mooie Golo Hilltop hotel, waar de rest van de dag ter vrije besteding is.

Dag 13 (ontbijt) Labuan Bajo (Flores) - Denpasar (Bali) - Sidemen

Na het ontbijt vertrek je naar de luchthaven voor je vlucht terug naar Bali. Hier word je opgehaald door je chauffeur en naar je hotel in Sidemen gebracht. Sidemen is een prachtig, groen plaatsje waar je het authentieke Bali nog vindt. Bij aankomst heb je dag voor jezelf. Wandel door de rijstvelden, zwaai naar de enthousiaste locals en geniet van het heerlijke Balinese eten.

Dag 14 (ontbijt)Sidemen

Vandaag is ter vrije besteding. Een aanrader is om een wandeling te maken door de omgeving van Sidemen. Eventueel is dit ook mogelijk onder begeleiding van een gids, vraag hiernaar bij het boeken van je reis.

Dag 15 (ontbijt)Sidemen (Bali) - Tetebatu (Lombok)

Vandaag verlaat je Sidemen en vertrek je naar Tetebatu (Lombok), een mooi en rustig dorpje gelegen aan de voet van Mount Rinjani. Hier wordt je omringd door groen en vind je de traditionele Sasak cultuur. Een deel van deze bevolking hangt het Wetu Telu aan, een godsdienst die gebaseerd is op de islam, het hindoeïsme en animisme. De oversteek duurt in totaal zo’n 4 uren, wat je meer dan genoeg tijd geeft om de omgeving nog even op eigen houtje te ontdekken voordat het donker wordt.

Dag 16 (ontbijt)Senggigi - Tetebatu

Vandaag maak je een prachtige wandeling voor de omgeving van Tetebatu, waarbij je wordt omringd door groen. Je loopt door de uitgestrekte rijstvelden, tabaksplantages en kleine dorpjes. Schitterend. Na je wandeling rijd je nog een stukje per paard en wagen, waarna je met de auto naar Pringgasela rijdt. Dit dorpje staat bekend om de goede kwaliteit Songket en Ikat die hier gewoven wordt. Vervolgens rijd je door naar de twee dorpjes Masbagik en Loyok, waar je meer leert over de traditionele beroepen, die hier nog altijd met de hand worden uitgevoerd.

Na deze bijzondere dag word je afgezet bij je hotel, waar je de rest van de dag voor jezelf hebt.

Dag 17 (ontbijt)Tetebatu - Sambelia

Na het ontbijt rijd je naar Sambelia, een leuk plaatsje in het Oosten van Lombok. Hier verblijf je de komende dagen en kun je heerlijk tot rust komen aan het strand. Hier komen nog maar weinig toeristen, wat het de perfecte plek maakt om je rondreis door de kleine Sunda eilanden af te sluiten. Bij aankomst in Sambelia check je in in je fijne hotel, gelegen naast het strand en heb je de rest van de dag voor jezelf.

Dag 18 (ontbijt)Sambelia

Je hebt de dag voor jezelf, geniet van het mooie, rustige strand van Sambelia.

Dag 19 (ontbijt) Sambelia en vertrek naar huis

Vandaag vertrekken jullie alweer naar huis. Jullie worden in de hotel lobby opgewacht voor jullie transfer naar het vliegveld.
Sampai jumpa lagi (tot de volgende keer)!

Hotels

Hotels

 • Puri SadingSanur
 • Santiago Bed&BreakfastMoni
 • Riung Guest HouseRiung
 • Cinnamon Guest HouseBajawa
 • Sun Rice Home StayRuteng
 • Golo HilltopLabuan Bajo
 • Gedeelde boot (privé hutje)Komodo Nationaal Park
 • Barong VillasSidemen
 • Tereng Wilis Jungle InnTetebatu
 • Pondok SiolaSambelia

Optionele hotel upgrades (enkel op aanvraag)

 • Puri SantrianSanur
 • Geen upgrade mogelijkMoni
 • Geen upgrade mogelijkRiung
 • Geen upgrade mogelijkBajawa
 • Spring Hill Boutique HotelRuteng
 • Villa DomanikLabuan Bajo
 • Geen upgrade mogelijkKomodo Nationaal Park
 • Cepik VillasSidemen
 • Les RizieresTetebatu
 • Geen upgrade mogelijkSambelia

Let op: Check-in is vanaf 14.00 uur en check-out is tot 12.00 uur

Foto's
Ervaringen

Deze reis heeft nog geen reviews.