Reisinformatie Thailand

HOOFDSTAD: BANGKOK
69 MILJOEN INWONERS
TAAL: THAI
THAISE BAHT
NOVEMBER – FEBRUARI
MEI – OKTOBER

Elektriciteit

De netspanning in Thailand is meestal 220 volt. De meeste hotels hebben Europese stopcontacten die je zonder adapter kunt gebruiken. Soms is er wel een wereldstekker nodig, in verband met andersoortige, oudere stopcontacten. Stroomuitval komt vooral buiten de grote steden nog vaak voor en op het platteland is niet overal stroom beschikbaar.

Geldzaken

De munteenheid van Thailand is de Thaise baht (BHT). Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden in grote steden en toeristische gebieden in grote hotels, restaurants en winkels redelijk goed geaccepteerd; daarbuiten zijn de gebruiksmogelijkheden beperkt. Neem in afgelegen gebieden voldoende contant geld, zowel BHT als euro’s of Amerikaanse dollars, mee. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek.

Gezondheid

Voor Thailand zijn verschillende vaccinaties aanbevolen. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in Thailand. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

Veel hotels, cafés en restaurants in toeristische plaatsen bieden gratis draadloos internet. Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn, vooral in de minder ontwikkelde gebieden. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn).

Klimaat & Beste reistijd

Thailand kent een tropisch klimaat en de temperatuur ligt het gehele jaar door rond de 28 graden Celsius. De winter (november tot maart) kenmerkt zich door droog weer en, in ieder geval in het noorden, door minder hitte overdag en betrekkelijk koele nachten. In het zuiden is er nauwelijks verschil in temperatuur tussen de winter en de rest van het jaar. Het blijft ook ’s nachts boven de 20 graden. De periode van maart tot midden mei is de hete tijd. De hoogste temperaturen worden in het noorden gemeten, soms boven de 40 graden. Van mei tot en met oktober is de periode van de natte moesson. De meeste regen valt dan aan de westkust van het schiereiland, in de omgeving van Phuket. Voor veel reizigers is het koele seizoen, november tot en met februari, de beste reistijd voor Thailand. De weersomstandigheden zijn ideaal in deze periode met wolkeloze dagen en een kalme, heldere zee. Het regent nauwelijks en de natuur is op z’n mooist. Reizen tijdens het regenseizoen heeft ook haar voordelen: het is minder druk en de prijzen liggen lager. En vaak klaart het na een dagelijkse flinke hoosbui ook gauw weer op, en lig je een uur later alweer in de zon op het strand.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Thailand heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.
Als je op reis gaat naar Thailand voor een periode korter dan 30 dagen, dan hoef je van tevoren geen visum aan te vragen. Je hebt namelijk recht op een visumvrije entree voor 30 dagen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Voor een langer verblijf dan 30 dagen dien je voor vertrek een visum Thailand aan te vragen.

Religie

Zo’n 95% van de Thaise bevolking praktiseert het Theravada Boeddhisme, de officiële godsdienst van Thailand dat rond de 3de eeuw v.C. uit India overwaaide. Religie en het koningshuis zijn zeer belangrijke elementen van de Thaise samenleving. De boeddhistische levensleer bepaalt in grote mate de normen en waarden en levenswijze in de samenleving. Vrijwel alle mannen verblijven minstens eenmaal in hun leven een tijdje – van een week tot enkele maanden – als monnik in een ‘wat’, (klooster / tempel). Hier beoefenen ze de boeddhistische levensleer. Na deze periode kunnen ze kiezen of ze monnik willen blijven. Het respect en eerbied voor het koningshuis in Thailand is een maatschappelijk fenomeen. Overal in Thailand zie je afbeeldingen van het Thaise koningshuis en elke ochtend en avond klinkt er op radio, tv en in openbare gebouwen het Thaise volkslied.
Negatieve uitingen tegen het koningshuis worden gezien als zeer ongepast . Het kan zelfs opgevat worden als majesteitsschending, een misdrijf tegen de waardigheid van een regerend vorst.

Taal

De officiële taal is het Thai, dat de moedertaal is van ca. 80% van de bevolking en in 1283 officieel door koning Ramkamhaeng werd ingesteld. Het Thaibehoort tot de Kadai-taalfamilie, is verwant aan het Lao, Shan (Noord-Myanmar), enkele Zuid-Chinese dialecten, en is een toontaal. In grote steden en toeristische gebieden spreken de meeste mensen een paar woorden Engels. Hotelpersoneel, medewerkers van de luchthaven en andere toeristische voorzieningen kunnen je vaak goed te woord staan in het Engels.

Tijdsverschil

Thailand valt in tijdzone UTC +7.
Tijdens onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Thailand 6 uur later.

Veiligheid

Thailand heeft een aangepast reisadvies. Reis niet naar de 4 zuidelijke grensprovincies: Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla (dit geldt vooral voor de 4 lager gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi). In de 4 zuidelijke provincies komen regelmatig aanslagen voor. Meestal gaat het om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders. Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in Thailand hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?