+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

Nyepi op Bali: de dag van de stilte

Bali: een inmiddels druk, bedrijvig en levendig eiland, met overal het geluid van toeterende scooters en auto’s, verandert eens per jaar in een compleet stille, serene plek. Tijdens Nyepi, het hindoeïstische Saka nieuwjaar, gaat er gedurende de dag niemand de straat op: er gaan geen vluchten, alle winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten, niemand gaat (mag) de straat op, er wordt geen elektriciteit gebruikt en de Balinezen zullen deze dag vasten. Het hele eiland ligt plat: iedereen is vrij, en gebruikt deze dag om inwaarts te keren, te reflecteren, in complete stilte.
Hoewel een hoop expats en toeristen deze dag vermijden, is Nyepi misschien wel de meest bijzondere dag om op Bali te verblijven, als je het mij vraagt. En ik kan het weten, want ik heb er zo’n vijf meegemaakt. Ik ga je er alles over vertellen. 

Bali ogoh ogoh nyepi

Nyepi? Wat is dat?

Bali is een hindoeïstisch eiland. In het hindoeïsme gelooft men in goden en geesten. In de Balinese cultuur zie je dat overal terug: de dagelijkse offers die gemaakt worden aan de goede, maar ook kwade geesten, kom je overal op straat tegen. Tijdens Nyepi, draait het om de kwade geesten. Tijdens deze dag van de stilte varen de kwade geesten over het eiland, en wil de lokale bevolking hen doen geloven dat er geen leven op het eiland is, zodat de kwade geesten niet op Bali neerstrijken.

Ogoh-Ogoh

Ieder jaar, op de avond voorafgaand aan Nyepi, vindt er een grote optocht plaats: de Ogoh-Ogoh. Het doel van deze optocht is het oproepen van de kwade geesten, en ze weg te drijven door ze af te schrikken. Tijdens de middag vinden er belangrijke offerceremonies plaats, en in de avond, tijdens de Ogoh-Ogoh optocht, worden indrukwekkende Ogoh-Ogoh poppen rond geparadeerd door de straten van Bali. Ieder dorp maakt in ieder geval een Ogoh-Ogoh pop, die op schouders van de makers door de straten wordt gedragen, onder begeleiding van traditionele muziek, dansers en danseressen, en vele kinderen. De enorme poppen, die boze geesten voorstellen, worden daarna naar het strand gebracht, waar ze in brand worden gestoken. Het is een vreugdevol gebeuren, want men gelooft dat zo de boze geesten worden verbannen. 

Het is gebruikelijk veel lawaai te maken op de dag voor Nyepi, en tijdens de optocht zul je niet alleen traditionele muziekbands langs zien lopen, ook kinderen die met potten en pannen slaan komen voorbij. Het is absoluut een bijzondere gewaarwording! Wil je de Ogoh-Ogoh optocht meemaken, kun je het best naar het zuiden van het eiland gaan: de straten van Kuta of Seminyak.

Nyepi

Dan, van zes uur ‘s ochtends, tot de volgende dag 6 uur ‘s ochtends, is het Nyepi. Als jij op Bali bent tijdens deze dag, heb je geluk: dit is echt een onvergetelijke ervaring. 

Nyepi is een dag, gereserveerd voor zelfreflectie. Alles wat dat doel zou kunnen verstoren, is verboden tijdens deze 24 uur. Vier belangrijke regels tijdens Nyepi:

  1. Amati Geni: geen vuur & geen licht
  2. Amati Lelungan: niet reizen
  3. Amati Karya: geen activiteiten en lichamelijk werk
  4. Amati Lelanguan: geen entertainment en recreatie
nyepi bali bidden mediteren

Het traditionele doel van deze complete dag van stilte stilte is om de kwade geesten te laten denken dat Bali verlaten is. De stilte en het donker zijn bedoeld om die geesten die overvliegen, te laten denken dat het eiland verlaten is of zelfs niet bestaat. Het vliegveld is dicht. De lichten blijven uit. Er wordt geen elektriciteit gebruikt. Motoren, scooters en auto’s blijven staan. Mensen blijven thuis, ze mogen niet de straat op. Geen televisie, geen mobiel, geen afleiding. De Balinezen vasten en mediteren deze dag.

Al die vallende sterren

En jij? Jij spendeert de dag verbijsterd over de stilte om je heen. Nooit had je je gerealiseerd hoe lawaaierig het eiland was, tot het lawaai verdween. En in de avond, als het donker is, ga je op je rug op de grond liggen, kijkend naar een sterrenhemel zoals je die nog nooit hebt gezien. De melkweg, zo helder, dat je je afvraagt of het wel echt is. De ene vallende ster na de ander, het is ontroerend. En jij ligt daar, in complete stilte, op je rug naar die onvergetelijke sterrenhemel te kijken, en je kunt niets anders doen dan daar, op dat moment, intens gelukkig te zijn. 

De volgende ochtend word je wakker – misschien brakkig, omdat je de hele nacht hebt liggen sterrenkijken – en is de wereld weer zoals hij was. Scooters racen voorbij, vliegtuigen vliegen over, de koffie staat op, de radio aan en je eitje wordt gebakken. Het leven gaat weer door. Maar jij bent een ervaring rijker, een die je de rest van je leven zult meedragen.

Hoe zit dat voor toeristen?

Voor toeristen zijn de regels wat versoepeld. Alhoewel je absoluut de straat niet op mag (hier staan echt boetes en zelfs celstraffen op), plakken hotels vaak de ramen af met krantenpapier. Zo kun jij, als je dat wilt, tv kijken of je lichten aan hebben. Ook wordt er voor de toeristen wel ontbijt klaargemaakt, alsook een lunch en diner. Je kunt gewoon gebruik maken van het zwembad, maar wordt wel gevraagd om respectvol met deze bijzondere dag om te gaan: geen geluid dus. Mijn tip? Do it as the locals. Die ene dag, probeer zoveel mogelijk over te geven aan de lokale gebruiken. Je zult merken dat je volledig ontspannen en als herboren aan dat nieuwe Hindoeïstische jaar zult beginnen.

Dit jaar valt Nyepi op 25 maart 2020, volgend jaar op 14 maart 2021

Selamat Hari Nyepi - Happy Nyepi!

Wil jij Nyepi of Bali ontdekken? HIER vind je meer informatie over onze reizen naar Indonesië.

Leave a Reply

Liefs van Jane

Geen blog missen?


Recente Blogs

neushoornvogel thailand
Wilde dieren spotten in Thailand’s nationale parken
18 juni 2020
tofu myanmar recept
Recept: Birmese salade met kikkererwtentofu
10 juni 2020
virtual tour jane's planet
De mooiste virtuele tours van Azië
2 juni 2020