Reisinformatie Nepal

HOOFDSTAD: KATHMANDU
29,3 MILJOEN INWONERS
TAAL: NEPALEES
NEPALESE ROEPIE
FEBRUARI – MEI & OKTOBER – DECEMBER
JUNI – SEPTEMBER

Elektriciteit

De netspanning in Nepal is meestal 220 volt. Soms heb je een wereldstekker nodig. Stroomuitval komt vaak voor en op het platteland is niet overal stroom beschikbaar.

Geldzaken

De munteenheid van Nepal is de Nepalese roepie (NPR). Geld opnemen kan in Nepal met je Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek. Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat je voldoende contant geld op zak hebt. Het aanhouden van een buffer in alternatieve valuta is in Nepal is zeker aan te raden. Grote valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd.

Gezondheid

Voor Nepal zijn verschillende vaccinaties aanbevolen. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in Nepal. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

Veel hotels, cafés en restaurants in toeristische plaatsen bieden gratis draadloos internet. Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn, vooral in de minder ontwikkelde gebieden. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn). In de bergen heb je met je prepaid simkaart doorgaans geen internet.

Klimaat & Beste reistijd

Nepal heeft door verschillende landschappen en hoogtes verschillende klimaten. In de lagere gedeelten van Nepal heerst een subtropisch klimaat. De zomers zijn heet en vochtig, met een temperatuur die kan oplopen tot de 40°C. Het is vooral warm als de moesson eraan komt. De winters zijn mild en droog, met een gemiddelde dagtemperatuur van 17°C. De minimumtemperatuur ligt rond de 10°C. In de bergen en valleien van de Himalaya heerst een gematigd klimaat, met warme zomers en koele winters. In juli is de gemiddelde dagtemperatuur 24°C en in januari 10°C. Het kan in de winter in de bergen en valleien ’s nachts erg koud worden, maar over het algemeen blijft de temperatuur boven de nul. Omdat Nepal vrij zuidelijk ligt is het klimaat ook op hoger gelegen gebieden nog vrij aangenaam. Aan de noordgrens van het land in de bergen van de Himalaya bevindt zich op een hoogte van 4000 meter een hooggebergteklimaat. De bergen zijn bedekt met eeuwige sneeuw en ijs. De temperatuur ligt dus het hele jaar onder het vriespunt.
Van de maanden juni tot en met september heerst de zuidwestmoesson.
Wat de beste tijd is om Nepal te bezoeken, hangt af van wat je gaat doen. Over het algemeen is de beste tijd om Nepal te bezoeken van februari tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperatuur is dan aangenaam en het landschap is mooi groen. De beste maanden voor bergwandelingen zijn april, mei, oktober en november. In die maanden is het overdag lekker en dalen de nachttemperaturen nog niet zo snel. De lucht na de regentijd, in oktober en november is helder zodat de besneeuwde toppen vaker en scherper te zien zijn dan anders.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Nepal heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Om als toerist naar Nepal te kunnen reizen, heb je een visum nodig. Je kunt een toeristenvisum voor 15, 30 of 90 dagen verblijf aanvragen. Het visum moet binnen zes maanden gebruikt worden en de verblijfsduur gaat pas in op het moment van aankomst in Nepal. Jane werkt graag samen met Evisumservice.nl, vraag HIER online je visum voor India aan.

Religie

Nepalezen zijn overwegend hindoe (81 procent). In de hogere gelegen delen van het land en aan de Tibetaanse grens wonen boeddhisten die ongeveer 11 procent van de bevolking uitmaken. Religie is onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven van de Nepalezen, en het hindoeïsme is allesbepalend. Het bepaalt de sociale omgangsvormen en hoe mensen in het leven staan. Veel van de Nepalese tradities zijn afkomstig uit het hindoeïsme. Nepali’s gaan regelmatig naar de tempels om geschenken aan de verschillende goden te geven. Overal in het land zie je tempels, pagodes en kloosters in allerlei vormen en maten, welke druk bezocht worden door monniken, pelgrims en sadhu’s.

Taal

Hoewel de verschillende bevolkingsgroepen ieder hun eigen taal hebben, wordt het Nepalees beschouwd als de gemeenschappelijke taal. Met name op plaatsen waar veel toeristen komen, spreekt men ook Engels.

Tijdsverschil

Nepal valt in tijdzone UTC +5:45.
Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later.
Tijdens onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later.

Veiligheid

Nepal ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen; er kunnen zware aardbevingen voorkomen. Er is ook een risico op naschokken. Nepal is een relatief veilig land. Berovingen, oplichting of vormen van fysiek geweld tegen toeristen komen gelukkig vrij weinig voor. Kleine criminaliteit komt in elk land voor, het is daarom altijd belangrijk voorzichtig te zijn en je bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Laat je waardevolle spullen achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder je kleding. Zo loop je minder kans om doelwit te worden van zakkenrollers en dieven.

Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in Nepal hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/nepal/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?