+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
De Gili’s, inmiddels een bekend begrip onder de Indonesië liefhebbers. Maar waar liggen ze nou precies, die Gili’s? En hoeveel zijn er eigenlijk? En vooral: welke Gili past bij jou? Ik ga het je allemaal uitleggen.

Toen ik er dik tien jaar geleden voor het eerst kwam, was ik een van de weinige toeristen. We zaten ’s avonds met de locals aan een kampvuur te zingen. Overdag sprong je de zee in, op zoek naar zeeschildpadden. Er werd met een speer gevist, en de vangst lag ’s avonds op je bord. Geen verkeer, enkel cidomo’s, de lokale paard en wagen. Ik vroeg ooit een van mijn local friends wat ze aan het doen was; haar antwoord was ‘ik ben aan het zitten’. De complete rust, een immens bounty gevoel en een dagelijkse portie (wilde) zeeschildpadden spotten. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit mijn favoriete weekend-getaway was tijdens mijn vijfjarige verblijf in Indonesië. Hoewel de eilanden inmiddels drukbezocht zijn door toeristen, zijn er absoluut nog plekken waar je een exact zelfde ervaring als ik zult krijgen. Blijf lezen!

Snorkelen en duiken

De drie Gili’s liggen aan de kust van Lombok. Wist je trouwens dat Gili letterlijk ‘klein eiland’ betekent? Rondom Lombok liggen vele kleine eilandjes, maar diegene die het over de Gili’s hebben bedoelen daar Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. De Gili eilandjes staan bekend om de prachtige duiklocaties door de vele uitbundige koraalriffen. Sommige van deze koraalriffen zijn tot enkele jaren geleden verwoest door het dynamietvissen (ze lieten dynamiet ontploffen in de zee waardoor de vissen boven kwamen drijven – dit heeft destijds vele koraalriffen verwoest). Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het herstel en kun jij genieten van de bijzondere onderwaterwereld. De meest prachtige sterrenhemels in de avond, schilderachtige zonsondergangen en de laidback houding van de locals zijn meer redenen waarom jij de Gili’s niet mag overslaan.

Gili Trawangan

Je loopt in een paar uur dit eiland rond, maar Gili Trawangan is het grootste eilandje van de drie. Inmiddels een waar backpackers paradijs, bekend om haar nachtleven. Het is helaas zo veranderd door de grote stroom aan toeristen, dat je er geen authentieke ervaring zult hebben. Daarom bied ik in mijn reisprogramma’s geen Gili Trawangan aan. Wel een aanrader is de avondmarkt op dit eiland, waar je de lekkerste nasi goreng (gebakken rijst) en ikan goreng (gebakken vis) kunt kopen. Je kunt gemakkelijk met een bootje tussen de eilanden pendelen.

Gili Air

Dit eilandje is kleiner dan Trawangan, groter dan Meno. Een stuk rustiger en minder ontwikkeld dan Trawangan, maar met vrij veel bars en restaurantjes is dit een mooie optie voor de reiziger die wil genieten van zon, zee en strand, maar er ’s avonds graag op uit gaat.

Gili Meno

Gili Meno is inmiddels mijn favoriet. Het is het kleinste eilandje, en het minst bezocht. Met een klein aantal hotels, restaurants en bars, heb je nog grote stukken onaangetast strand waar het echt voelt alsof je de enige bent. Palmbomen, mooie stranden en enkel het geluid van de golven. Paradijs! Let op: ben je op zoek naar reuring, dan raad ik je Gili Air aan.

Gili Nanggu

Naast de bekende drie eilanden is er nog Gili Nanggu. Dit eiland is nog niet ontdekt door het massa toerisme. Ben je op zoek naar rust, authenticiteit en wil je van de gebaande paden af? Dan is Nanggu het antwoord.

Hoe kom je op de Gili’s? Vanaf Bali zijn ze alle drie gemakkelijk te bereiken. Er zijn een reeks directe snelle bootdiensten van Bali en Lombok naar de Gili’s die ook Lombok aandoen, en waarvan er een aantal langs Nusa Lembongan onderweg gaan. Een goede reden dus om je bezoek aan de Gili’s uit te breiden met een paar andere bestemmingen. Wil je naar Gili Nanggu? Dan pak je een andere boot. Je reist vanaf Lombok, waar je per snelboot in zo’n half uur op bestemming bent.
Wil je een op maat gemaakt reisvoorstel ontvangen voor jouw reis naar de Gili’s? Neem dan CONTACT op met Jane.

Leave a Reply

Liefs van Jane

Geen blog missen?


Recente Blogs

neushoornvogel thailand
Wilde dieren spotten in Thailand’s nationale parken
18 juni 2020
tofu myanmar recept
Recept: Birmese salade met kikkererwtentofu
10 juni 2020
virtual tour jane's planet
De mooiste virtuele tours van Azië
2 juni 2020