Reisinformatie Myanmar

HOOFDSTAD: NAYPYIDAW
53,4 MILJOEN INWONERS
TAAL: BIRMAANS
KYATS
NOVEMBER – APRIL
MEI – OKTOBER

Elektriciteit

In Myanmar geldt een netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Myanmar, want de netspanning (230 V) is hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform, soms passen er alleen Britse, driepolige stekkers in, soms ook tweepolige. Neem daarom een reisstekker mee. Stroomstoringen komen veelvuldig voor en de stroomvoorziening kan behoorlijk fluctueren. Op het platteland is stroom niet of slechts voor enkele uren per dag beschikbaar.

Geldzaken

De lokale valuta in Myanmar is de Kyats. De koers fluctueert vaak.
Op de luchthavens, in Yangon en de andere grote steden en toeristische plaatsen vind je banken en geldwisselkantoortjes waar je euro’s of Amerikaanse dollars kunt wisselen voor kyats, Creditcards zijn bruikbaar: niet als betaalmiddel maar wel om geld op te nemen. Over het algemeen kun je overal betalen in kyat. In Yangon, Mandalay en Bagan kun je geld pinnen met gewone bankpassen. Je kunt ook geld opnemen met Visa creditcard. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek.

Gezondheid

Voor Myanmar zijn verschillende vaccinaties aangeraden. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in Myanmar in gebieden lager dan 1000 meter hoogte. Dat geldt dus voor vrijwel alle toeristische gebieden als Mandalay, Bagan en Yangon. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Voor Birma wordt in veel gevallen malariapillen geadviseerd. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

Veel hotels, cafés en restaurants in grotere plaatsen bieden gratis draadloos internet. Houd er rekening mee dat het internet erg traag kan zijn. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn). Internationaal bellen kan vanuit postkantoren maar is vrij duur. Bellen met de simkaart van je (Nederlandse) mobiele telefoon lukt niet.

Klimaat & Beste reistijd

Myanmar heeft een tropisch klimaat. Er is een duidelijk regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen is vanaf mei tot eind oktober. De beste reistijd is van november tot en met april. De warmste maanden zijn maart en april, met gemiddeld 36 graden!

Reisdocumenten

Voor een reis naar Myanmar heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.
Daarnaast heb je voor vertrek een visum nodig. Het toeristenvisum is 90 dagen geldig vanaf de uitgiftedatum. Je kunt binnen deze periode maximaal 28 dagen naar Myanmar reizen. Jane werkt graag samen met Evisumservice.nl, vraag HIER online je visum voor Myanmar aan.

Religie

In Myanmar is het Theravada boeddhisme, of hinayana boeddhisme, de belangrijkste religie. Meer dan 89% van de bevolking is aanhanger van het Theravada boeddhisme. Als je een tempel of een andere boeddhistische plek bezoekt, zorg dan dat je schouders en knieën bedekt zijn. Op de meeste religieuze plekken dien je bovendien je schoenen en sokken uit te trekken.

Taal

Het Birmaans of Birmees is de officiele taal van Myanmar. In de steden spreken mensen over het algemeen een aardig woordje Engels. In de meer afgelegen gebieden zal er minder goed Engels gesproken worden.

Tijdsverschil

Myanmar ligt in de tijdzone UTC +6.30.
Tijdens onze zomertijd is het in Myanmar 4,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Myanmar 5,5 uur later.

Veiligheid

Sommige gebieden in Myanmar zijn voor toeristen niet toegankelijk of kunnen beter vermeden worden. Mijd daarnaast demonstraties en protesten. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in Myanmar hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/myanmar/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?