Reisinformatie Indonesië

HOOFDSTAD: JAKARTA
264 MILJOEN INWONERS
TAAL: BAHASA INDONESIA
INDONESISCHE RUPIAH
MEI – OKTOBER
NOVEMBER – APRIL

Elektriciteit

De netspanning in Indonesië is meestal 220 volt Nederlandse stekkers passen op de meeste niet-geaarde stopcontacten. Stroomstoringen komen soms voor.

Geldzaken

De valuta van Indonesië is de Indonesische rupiah (IDR). Het is altijd verstandig contante buitenlandse valuta, zoals euro’s of dollars, bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt het meest geaccepteerd. In de grotere plaatsen en grotere vliegvelden zijn voldoende banken voorzien van een pinautomaat. Je bankpas moet voorzien zijn van een Maestro- of Cirrus-logo om geld op te kunnen nemen in het buitenland (bij elke ATM met het Cirrus-logo kun je ook pinnen met je pas met het Maestro-logo). Een creditcard kan gebruikt worden om te pinnen bij andere banken (wel hogere transactiekosten), maar ook om te betalen in grotere hotels, restaurants en bij betaling van hogere bedragen (bijvoorbeeld duiken).Met een creditcard kun je indien nodig ook geld opnemen bij een bank als er geen pinautomaat is. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek.

Gezondheid

Voor Indonesië zijn verschillende vaccinaties aangeraden. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in de meeste gebieden in Indonesië. Het eiland Bali is malariavrij. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

Veel hotels, cafés en restaurants in toeristische plaatsen bieden gratis draadloos internet. Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn).

Klimaat & Beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar vrij constant en ligt rond 30°C. De droge periode begint rond april en eindigt rond november, en de regentijd valt in de tussenliggende maanden. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen. Reizen tijdens het regenseizoen hoeft overigens niet per se nadelig te zijn: de regenbuien zijn (erg) hevig, maar kort, en vaak klaart de lucht na een regenbui snel weer op. Bovendien zijn de prijzen tijdens het regenseizoen een stuk aantrekkelijker. Eén beste reistijd is er niet voor Indonesië; daar is het land veel te groot voor. Samengevat zijn voor de meeste eilanden de maanden van mei tot en met oktober de beste reistijd voor Indonesië.

Regio Beste Reistijd
Bali, Lombok, Gili Mei – oktober
Java Mei – oktober
Sumatra April – oktober
Komodo, Flores April – november
Borneo (Kalimantan) Juni – september
Noord-Sulawesi Juli – oktober
Midden-Sulawesi December – maart
Zuid-Sulawesi Juli – september

Reisdocumenten

Voor een reis naar Indonesië heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Om als toerist te kunnen reizen naar Indonesië, heb je sinds 10 juni 2015 geen toeristenvisum meer nodig. Nederlandse toeristen krijgen een inreisstempel in hun paspoort bij aankomst in Indonesië. Let op: de visumvrijstelling geldt alleen voor een kort verblijf tot maximaal 30 dagen. Daarbij wordt de vrijstelling alleen aan toeristen gegeven die het land binnenkomen via negen door de overheid vastgestelde toegangspoorten. Dit zijn de luchthavens Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kuala Namu (Medan), Juanda (Surabaya), Hang Nadim (Batam) en de zeehavens Sri Bintan Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Riau). Ga je langer dan 30 dagen als toerist naar Indonesië? Dan kun je met een Visa on Arrival Indonesië binnenkomen en deze vervolgens verlengen bij de immigratiekantoren in het land. Of je vraagt een visit visum aan bij de Indonesische ambassade. Dit visum is negentig dagen geldig. Je mag maximaal zestig dagen in Indonesië verblijven met dit visum.

Religie

Religie is een belangrijk onderdeel van Indonesië en heeft een grote invloed op de politieke, culturele en economische samenleving. De belangrijkste religies in Indonesië zijn de Islam, het Christendom, het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld. Van de bijna 250 miljoen inwoners is 80 procent van de bevolking moslim. De verschillende religies verschillen per eiland. Zo is Java overwegend islamitisch met een aantal boeddhistische aanhangers, het populaire eiland Bali kent voornamelijk hindoeïstische inwoners en de eilanden Sulawesi en Kalimantan zijn overwegend christelijk.

Taal

Bahasa Indonesia (Indonesisch) is de officiële taal van Indonesië. Je kunt over het algemeen goed terecht in het Engels.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Indonesië varieert van zes tot acht uur. In de zomertijd kan daar een uurtje vanaf en is het tijdsverschil vijf uur. Omdat Indonesië zoveel eilanden bevat, kent het land drie tijdzones.

Sumatra: UTC +7.
Java: UTC +7.
West en Centraal Kalimantan: UTC +7.
Oost en Zuid Kalimantan: UTC +8.
Sulawesi: UTC +8.
Soenda eilanden (Bali en Lombok): UTC +8.
Molukken: UTC +9.
Papoe en West-Papoea: UTC +9.

Sumatra: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
Java: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
West en Centraal Kalimantan: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
Oost en Zuid Kalimantan: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).
Sulawesi: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).
Soenda eilanden: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).
Molukken: 8 uur later (wintertijd), 7 uur later (zomertijd).
Papoe en West-Papoea: 8 uur later (wintertijd), 7 uur later (zomertijd).

Veiligheid

In Indonesië kun je bijna overal veilig reizen. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in Indonesië hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/indonesie/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?