Reisinformatie India

HOOFDSTAD: NEW DELHI
1,339 MILJARD INWONERS
TAAL: HINDI, ENGELS & MEER
INDIASE ROEPIE
OKTOBER – FEBRUARI
MEI – SEPTEMBER

Elektriciteit

De netspanning in India is meestal 220 volt. De meeste hotels hebben Europese stopcontacten die je zonder adapter kunt gebruiken. Soms is er wel een wereldstekker nodig, in verband met andersoortige, oudere stopcontacten. Stroomuitval komt vooral buiten de grote steden nog vaak voor en op het platteland is niet overal stroom beschikbaar.

Geldzaken

De munteenheid van India is de Indiase roepie (INR). Creditcards worden in duurdere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is echter niet eenvoudig en is slechts mogelijk in een beperkt aantal bankfilialen. Bewaar altijd je wisselbewijs wanneer je harde valuta tegen roepies inwisselt. Je hebt dit namelijk nodig als je bij het verlaten van India je overgebleven roepies terug wilt wisselen in euro’s. Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en pinautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Er zijn weinig pinautomaten. Neem in afgelegen gebieden voldoende contant geld, zowel INR als euro’s of Amerikaanse dollars, mee. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek.

Gezondheid

Voor India zijn verschillende vaccinaties aanbevolen. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in India. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

Veel hotels, cafés en restaurants in toeristische plaatsen bieden gratis draadloos internet. Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn, vooral in de minder ontwikkelde gebieden. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn).

Klimaat & Beste reistijd

In zo’n groot land als India zijn veel klimaatverschillen. Het land is grofweg te verdelen in het tropische zuiden, het landklimaat van Midden-India en het bergklimaat van het noorden. De beste reistijd voor heel India is van oktober t/m februari, als de moessonregens de droogte hebben weggespoeld en de temperatuur overdag is gedaald tot gemiddeld 20-25 graden. De uitzonderingen hierop vormen Ladakh en Kasjmir, die je beter in de zomer kunt bezoeken.

Reisdocumenten

Voor een reis naar India heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Om als toerist naar India te kunnen reizen, heb je een visum nodig. Het toeristenvisum voor India is 365 dagen geldig. U kunt binnen deze 120 dagen naar India afreizen. U mag per bezoek maximaal een 90 dagen verblijven in India. Het toeristenvisum is geldig voor meerdere malen toegang tot India (zogeheten “multiple entry” visum). Jane werkt graag samen met Evisumservice.nl, vraag HIER online je visum voor India aan.

Religie

Ongeveer 80% van de Indiase bevolking hangt het hindoeïsme aan. Ongeveer 13% zijn moslim. Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha’i.  India is de bakermat van verschillende religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis en Indiahoort, samen met Indonesië en Pakistan tot de top drie van landen met het grootste aantal moslims. De belangrijkste grondgedachte in het hindoeïsme is het geloof in ‘samsara’, de kringloop van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte of reïncarnatie. De wet van ‘karma’ bepaalt dan hoe je in een volgend leven terugkeert. Als je je leven positief afgesloten hebt, kom je in een hogere sociale rang op aarde terug. Het einddoel is bevrijding uit de cyclus van wedergeboorten. Typerend voor het hindoeïsme is het kastensysteem, de indeling van de bevolking in een hiërarchie van overgeërfde sociale klassen. Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.

Taal

In India worden honderden talen gesproken waarvan er tientallen een officiële status hebben. De meest gesproken talen zijn Hindi, Engels en 21 andere officiële talen. Je kunt vrijwel overal met Engels terecht. Het Hindi is de belangrijkste taal van de Ariërs. Een andere taal die in heel India gesproken wordt is het Urdu, de taal van de moslimminderheid. Sanskriet is de taal waarin de oude heilige boeken werden geschreven. Het is vermoedelijk nooit een spreektaal geweest. Er zijn vele streektalen. In werkelijkheid zijn er meer dan duizend talen in India.

Tijdsverschil

India valt in tijdzone UTC +5:30.
Tijdens onze zomertijd is het in India 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later.

Veiligheid

India is een relatief veilig land. Berovingen, oplichting of vormen van fysiek geweld tegen toeristen komen gelukkig vrij weinig voor. Kleine criminaliteit komt in elk land voor, het is daarom altijd belangrijk voorzichtig te zijn en je bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Laat je waardevolle spullen achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder je kleding. Zo loop je minder kans om doelwit te worden van zakkenrollers en dieven.

India heeft een aangepast reisadvies. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in India hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/india/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?