Cultuur, historie, woestijn, slapen in een fort en spiritualiteit in Noord India.

India. You love it or you hate it. Persoonlijk vind ik het een prachtbestemming, juist door de enorme contrasten. De geuren, de kleuren, de chaos. In deze individuele rondreis door Noord India doe je de hoogtepunten aan, maar probeer ik je ook van de gebaande paden af in contact te brengen met de lokale bevolking. Zo krijg jij de meest authentieke ervaring, van dit bijzondere, unieke en prachtige land. Bovendien overnacht je in bijzondere (soms luxe) hotels, waarvan sommige op de werelderfgoedlijst staan.

 • De absolute hoogtepunten van Noord India.
 • Verschillende onontdekte bestemmingen, die jou het India van de gebaande paden af laten zien.
 • Een actieve reis met veel activiteiten (met gids!) zodat jij het meest uit jouw tijd in India haalt.
 • Bijzondere overnachtingen in (luxe) werelderfgoed-hotels, zo slaap je onder andere in een heus fort.
 • Twee vluchten zijn inbegrepen in deze reis.
 • Je bezoekt Varanasi – het absolute spirituele hoogtepunt van India.
 • De Taj Mahal. Ongelofelijk mooi.
 • Een bezoek aan een Bishnoi dorp.
 • Een lokaal contactpersoon op locatie die altijd voor je klaarstaat.

Dag 1: Delhi
Dag 2: Delhi
Dag 3: Delhi – Pushkar
Dag 4 : Pushkar
Dag 5: Pushkar – Luni
Dag 6: Luni – Jodhpur – Luni
Dag 7: Luni – Jojawar
Dag 8: Jojawar
Dag 9: Jojawar – Ranakpur – Udaipur
Dag 10: Udaipur
Dag 11: Udaipur – Bundi
Dag 12: Bundi
Dag 13: Bundi – Jaipur
Dag 14: Jaipur
Dag 15: Jaipur – Dausa – Agra
Dag 16: Agra
Dag 17: Agra – Delhi – Varanasi
Dag 18: Varanasi
Dag 19: Varanasi
Dag 20: Varanasi – Delhi
Dag 21: Varanasi – Delhi

Dag 1: Delhi
Transfer: Ja
Gids: –
Maaltijden: –
Omschrijving: Welkom in India! Je wordt opgehaald van het vliegveld en naar je hotel gebracht. Daar heb je de rest van de dag voor jezelf.
Delhi is een stad die twee verschillende werelden overbrugt. Oud Delhi, ooit de hoofdstad van Islamitisch India, is een labyrint van smalle straatjes met afbrokkelende havelis en formidabele moskeeën. De keizerlijke stad New Delhi, gecreëerd door de Britse Raj, bestaat daarentegen uit ruime, met bomen omzoomde lanen en imposante overheidsgebouwen. Delhi is ongeveer een millennium de zetel van de macht voor verschillende heersers en vele rijken geweest. Vele malen werd de stad gebouwd, vernietigd en vervolgens herbouwd.

tulband delhi straat
Dag 2: Delhi
Transfer: Ja
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Na het ontbijt word je opgehaald voor een dagtour waarin je Delhi’s mooiste plekjes ontdekt. Je bezoekt onder andere Old Delhi, Jama Mosque, het rode fort, Raj Ghat, India gate, het presidentiële complex, Qutub Minar, de Lotus tempel en een aantal lokale markten.
Dag 3: Delhi – Pushkar
Transfer: Ja (400 km)
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag vertrekken jullie na het ontbijt per auto richting Pushkar. Het is een flinke tocht. Eenmaal aangekomen, check je in in het hotel en heb je de rest van de dag voor jezelf.
Maak je een rondreis door India, dan is Pushkar een leuke plek om een paar dagen te blijven hangen. Het is een gezellig dorpje waar je gegarandeerd tot rust gaat komen en tegelijkertijd een glimp kan opvangen van lokale cultuur en gebruiken. Blikvanger in het centrum van Pushkar is het uitgestrekte meer. Binnen de Hindoe-cultuur wordt het meer als heilig beschouwd, en Pushkar is dan ook een belangrijk bedevaartsoord, een van de heiligste plaatsen in India. Pushkar heeft een echte ‘hippie vibe’ en is al jaren een populaire bestemming onder backpackers. De sfeer is hier ook anders – volgens veel backpackers leuker – dan andere steden in Rajasthan. In de stad zie je veel pelgrims, backpackers en tijdens het jaarlijkse kamelenfestival vooral heel veel kamelen.
Pushkar kamelen india
Dag 4 : Pushkar
Transfer: Ja
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt & diner
Omschrijving: Vandaag heb je een dag voor jezelf! Spendeer de dag zoals jij dat wilt. Een aanrader is de Lord Brahma tempel (de enige tempel ter wereld die is toegewijd aan Brahma). Ook moet je absoluut een wandeling maken langs het Pushkar meer. Je zult vele pelgrims zien die hier hun goden offeren en in het heilige water hun zonden wegwassen. Vooral rond zonsopgang en aan het einde van de middag is het druk op de ghats en kun je diverse rituelen en ceremonies bewonderen. Elke avond is er een Aarti, een Hindoeïstische ceremonie om de goden te aanbidden. Erg bijzonder om mee te maken! Omdat het een heilige bestemming is, is er alleen vegetarisch eten beschikbaar. Zelfs het eten van eieren is hier verboden, net zoals het drinken van alcohol.
In de avond wordt je opgehaald voor een wel heel bijzonder diner: je eet een maaltijd met een lokale familie, geheel op traditionele wijze.
Dag 5: Pushkar – Luni
Transfer: Ja (200 km)
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag vertrek je na het ontbij richting Luni. Daar heb je de rest van de dag voor jezelf.
Op 35 kilometer afstand van Jodhpur vind je het kleine plaatsje Luni. De ambachtslieden die het dorp bewonen, beoefenen nog steeds hun traditionele, voorouderlijke beroep uit als metaalsmit, hout, of kleibewerker. Je verblijft in het Chanwa Fort, dat is omgebouwd tot erfgoedhotel. Een fantastische ervaring in een sprookjesachtige omgeving. Zodra je de luxe van deze bijzondere accommodatie verlaat, sta je ineens middenin het plattelandsleven van Rajasthan. Daarom juist een mooie ervaring, die je dichtbij de lokale bevolking brengt.
Dag 6: Luni – Jodhpur – Luni
Transfer: Ja (45 km + 45 km)
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Na het ontbijt vertrek je richting Jodhpur. Daar bezoek je Fort Mehrangarh, een ongelofelijk majestueus complex. Als je rondloopt krijg je echt een beeld van de manier waarop de maharadja’s vroeger geleefd moeten hebben.
In de namiddag reis je per jeep richting een Bishnoi dorp. Tijdens deze safari leer je alles over het Bishnoi volk, en hopelijk kom je onderweg verschillende dieren tegen, zoals herten en antilopes. De Bishnoi religie is in de 15e eeuw gesticht door de profeet Jambheshwar. In zijn samenleving werd iedereen geaccepteerd. De enige voorwaarde voor aansluiting voor elke volgeling, was de overgave aan de 29 leefregels. Om een paar voorbeelden te noemen: geen dieren doden, geen dieren eten, geen levende bomen kappen en geen consumptie van alcohol.  De Bishnoi zijn een vredelievend volk en leven een met de natuur. De mannen dragen altijd witte kleding en witte tulbanden terwijl de vrouwen juist heel kleurrijk gekleed zijn en prachtige sieraden dragen. Veel Bishnoi vrouwen hebben een ring door hun neus in de vorm van een waaier.
Het is indrukwekkend om te zien hoe deze mensen met een minimum aan middelen een bestaan hebben weten op te bouwen in dit onherbergzame en afgelegen gebied, aan de rand van de woestijn.
Dag 7: Luni – Jojawar
Transfer: Ja  (130 km)
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Na het ontbijt wordt je naar Jojawar gebracht. Jojawar is een klein, mooi dorpje in het Pali district. Je verblijft hier in een prachtige haveli, wederom een prachtig erfgoedhotel, een klein garnizoensfort uit 1780, gelegen aan de voet van de Aravalli-heuvels. Vanuit het hotel kun je verschillende activiteiten boeken, zoals jeep safari’s, wandeltochten, kooklessen en treinritjes.
Dag 8: Jojawar
Transfer: –
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag heb je de dag voor jezelf. Vooral de verschillende wandeltochten zijn aanraders! Je kunt deze ter plaatse boeken.
Dag 9: Jojawar – Ranakpur – Udaipur
Transfer: Ja (145 km)
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Na het ontbijt wordt je naar Udaipur gebracht. Onderweg doe je Ranakpur aan, waar je de Ranakpur Jain tempel bezoekt.
1444 gebeeldhouwde zuilen dragen deze bijzondere tempel. Darna Shah begon in de 15e eeuw met de bouw van de tempel volgens een goddelijke visie. De tempel eert Adinath, de eerste Tirthankar van de huidige halve cyclus (avasarpiṇī) volgens de jain-kosmologie. De Ranakpur-tempel is een van de grootste en belangrijkste tempels van de Jain-cultuur. De campus omvat verschillende tempels zoals de Chaumukha-tempel, de Surya-tempel, de Suparshvanatha-tempel en de Amba-tempel. Schoenen en leer zijn ten strengste verboden hier.
Het jaïnisme, dat traditioneel als Jain Dharma bekendstaat, is een religie die voornamelijk aanhangers heeft in het westen van India. Het jaïnisme gelooft dat de mensheid onderwezen wordt door tirtamkara’s, spirituele en religieuze leraren waarvan Mahavira, een tijdgenoot van Gautama Boeddha, de laatste was. Belangrijke concepten zijn de leer van geweldloosheid, geloof in reïncarnatie, karma en dharma, en verlossing door ascese. Hoewel de aanhangers tegenwoordig slechts een fractie van de bevolking van India uitmaken, is jaïnisme belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de Indiase cultuur en filosofie, kunst, architectuur, wetenschappen en politiek. Het heeft ook bijgedragen tot het geweldloze Indiase onafhankelijkheidsstreven van Mahatma Gandhi.
Na dit bezoek rijd je door naar Udaipur, waar je de rest van de dag voor jezelf hebt.
Dag 10: Udaipur
Transfer: Ja
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag bezoek je de hoogtepunten van Udaipur. Wanneer je naar Rajasthan gaat, mag een bezoek aan The City of Lakes zeker niet ontbreken. Udaipur is een prachtige stad met een rijke geschiedenis, schitterende gebouwen, prachtige meren en sfeervolle straatjes. Udaipur wordt ook wel het Venetie van India genoemd. Een van de hoogtepunten die je bezoekt is het City Palace, een de mooiste paleizen in Rajasthan. Je kunt ongeveer 60% van het complex bezoeken, de rest is namelijk nog in privébeheer van de koninklijke familie. Het paleis is enorm rijkelijk gedecoreerd, en vol met kleuren en prachtige mozaïek. Ook bezoek je de Saheliyon-ki-Bari tuinen, die zijn aangelegd voor de 48 vrouwen die de prinses van Udaipur begeleiden. Het park heeft een prachtige pond met lotusbloemen, een zwembad, fonteinen en marmeren olifanten. In de avond maak je een boottochtje over het Picholameer.
Dag 11: Udaipur – Bundi
Transfer: Ja (260 km)
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag wordt je naar Bundi gebracht. Onderweg bezoek je Fort Chittorgarh.
Aangekomen in Bundi heb je de rest van de dag voor jezelf.
Dag 12: Bundi
Transfer: –
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Bundi wordt vaak overgeslagen door toeristen. Onterecht, want het is een prachtig stadje. “Chaotisch” en “intens” zijn woorden niet van toepassing op deze stad; woorden als “rustig”, “relaxed”, “betoverend” en “buitengewoon” zijn veel beter geschikt. Stel je een grote woestijnheuvel voor, met een klein stadje in de vallei. Een stad met honderden smalle straatjes die een doolhof van huizen, winkels en tempels creëren, waarvan de meeste blauw zijn geschilderd. Jullie ontdekken de hoogtepunten van de stad, waaronder Taragarh Fort, maar ook Bundi Palace en het Nawal Sagar meer. Je verblijft zelf in een erfgoedhotel, wat je verblijf extra bijzonder maakt. De avond heb je voor jezelf.
Dag 13: Bundi – Jaipur
Transfer: Ja (180 km)
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt & diner
Omschrijving: Vandaag reis je af naar Jaipur. Daar heb je de dag voor jezelf.
In de avond, geniet je van een bijzonder diner met een voorstelling van de volksdansen van Rajasthan.
Dag 14: Jaipur
Transfer: –
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Jaipur, de roze stad van India. Het is een van mijn favorieten. Jaipur heeft over het algemeen een woestijnachtig en zeer droog landschap waarop talloze roze woningen staan. Daarom wordt de stad ook wel de Roze Stad van India genoemd. De stad is de hoofdstad van deelstaat Rajasthan. Je bezoekt vandaag de mooiste hoogtepunten van deze prachtige stad, waaronder het Amber Fort, Hawa Mahal, Jantar Mantar en Albert Hall. Jaipur heeft meerdere bazaars waar je kunt winkelen tot je erbij neervalt. Kleurrijke sari’s, sierraden, souvenirs, you name it! Een andere markt in Jaipur welke zeker de moeite waard is, is de kleine bloemenmarkt. Hier worden offerkransen van bloemen gemaakt en bloemen voor de tempels verkocht. Je gaat het allemaal ontdekken, tijdens een riksja tochtje in de avond, die je langs de lokale marktjes van de stad fietst.
hawa mahal jaipur roze stad india
Dag 15: Jaipur – Dausa – Agra
Transfer: Ja (245 km)
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt & lunch
Omschrijving: Na het ontbijt vertrek je richting Agra. Onderweg bezoek je Kalakho en Fatehpur Sikri.
Kalakho ligt op de gouden driehoeksroute die New Delhi, Jaipur en Agra verbindt. Aan de Thar woestijn gelegen, tussen de heuvels en bossen vind je dit dorpje. Je komt rond 10.00 uur in de ochtend aan bij het Umaid Lake paleis. Vanuit hier bezoek je de biologische boerderijen die bij het paleis horen, waar lokale producten worden verbouwd. Je leert hier alles over de lokale gebruiken, terwijl je met de locals de traditionele masala thee en brood maakt. Ook kom je langs het dorpsschooltje. Uiteindelijk kom je terug in het Umaid Lake paleis waar je lunch geserveerd krijgt.
Je zet de reis voort en komt aan bij Fatehpur Sikri. Veel mensen reizen naar Agra om de adembenemende Taj Mahal te bewonderen. Maar dit is niet de enige mooie bezienswaardigheid in deze omgeving. Op zo’n 40 kilometer ten westen van Agra ligt de 16e-eeuwse stad ‘Fatehpur Sikri’ (‘De stad van de overwinning’). Het tempelcomplex behoort sinds 1986 tot het Unesco Werelderfgoed en is in buitengewoon goede staat. De keizer bouwde de stad ter ere van de moslim soefi-heilige Salim Chishti. Akbar had nog geen troonopvolger maar Salim Chishti voorspelde dat hij nog drie zonen zou krijgen. De voorspelling kwam inderdaad uit. Het duurde vele jaren om Fatehpur Sikri te bouwen, maar in 1585, slechts enkele jaren nadat het voor het eerst werd bewoond, werd de stad alweer verlaten wegens een tekort aan drinkwater. Dit werd veroorzaakt door de hoge, rotsachtige gronden waarop Fatehpur Sikri gebouwd was. Het is dus inmiddels een spookstad. Een aantal gebouwen in Fatehpur Sikri zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Zo kan je hier een aantal tombes, fonteinen en moskeeën en het paleis bewonderen. Ook is er nog een groot marktplein. Vergeet ook zeker de straatjes niet over te slaan.
Na dit dit bijzondere bezoek check je in in je hotel en heb je de rest van de avond voor jezelf.
Dag 16: Agra
Transfer: Ja
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Het is de dag van de Taj Mahal. Een bijzonder hoogtepunt van deze reis. Misschien wel het mooiste monument ter wereld, zal de Taj Mahal grote indruk op je maken. De Indiase grootmogol Shah Jahan liet dit mausoleum bouwen voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. De Taj Mahal wordt gezien als de ultieme liefdesverklaring. De Taj Mahal is gebouwd in de mogulstijl, een mengvorm van islamitische en hindoe architectuur. Het witmarmeren, sprookjesachtige gebouw is 58 meter hoog, 56 meter breed en versierd met ingelegde stenen. Het is volkomen symmetrisch, een effect dat visueel wordt versterkt doordat er een uitgestrekte tuin met een langgerekte waterpartij voor ligt.
*LET OP: de Taj Mahal is gesloten op vrijdagen.
Na de Taj Mahal bezoek je ook nog het Fort van Agra. Overschaduwd door de Taj Mahal, wordt dit fort vaak overgeslagen. Zonde, want het is een schitterend fort. In het fort zijn meerdere binnenplaatsen, waar adembenemend mooie paleizen, moskeeën, troonkamers en andere gebouwen staan – stuk voor stuk rijkversierd en vaak gemaakt van wit marmer.
taj mahal agra india
Dag 17: Agra – Delhi – Varanasi
Transfer: Ja (200 km)
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag wordt je naar Delhi gereden (ongeveer 200 kilometer). Daar neem je in de namiddag/avond een vlucht naar Varanasi. In Varanasi staat een vertegenwoordiger op je te wachten, die je naar je hotel brengt. Als er tijd voor is, word je meegenomen naar de bijzondere Aarti ceremonie aan de Ganges rivier (afhankelijk van de vluchttijden).
Varanasi is het spiritueel hoogtepunt van India. Gelegen aan de oevers van de rivier de Ganges en een bedevaartsoord voor hindoes. Het is een van ’s werelds oudste en nog steeds bewoonde steden. De hindoes beschouwen het als één van de zeven heilige steden. Al honderden jaren komen hier Hindoes vanuit de hele wereld naartoe. Niet alleen om te bidden, maar ook om te sterven. Velen geloven namelijk dat wie in Varanasi sterft, direct opstijgt naar de hemel (moksha). Tijdens je verblijf in de stad word je hier vaak mee geconfronteerd. Varanasi is dan ook niet voor iedereen een geschikte bestemming, en kan voor een grote cultuurshock zorgen. Dagelijks rond zonsondergang komen honderden pelgrims samen om een gebed – Ganga aarti – bij te wonen. Met vuur en muziek worden goden en de Ganges geëerd. De bekendste bezienswaardigheid in Varanasi, zijn de ghats. Dit zijn de trappen die naar de Ganges toe leiden. Er zijn veel verschillende ghats in Varanasi, met elk hun eigen naam en thema.
Dag 18: Varanasi
Transfer: Ja
Gids: Ja
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Je staat vroeg op om een boottocht te maken op de Ganges rivier. Tijdens de tocht over de Ganges heb je een prachtig uitzicht over de ghats, die tijdens zonsopgang gehuld zijn in een gouden gloed. Tussen de rituelen van leven en dood, zie je hoe mensen hun kleding wassen, hoe kinderen in het water spelen en hoe sommigen zelfs hun tanden poetsen in het zwaar vervuilde water. Een onvergetelijk schouwspel. Na de boottocht bezoek je met een gids de hoogtepunten van Varanasi.
In de middag bezoek je op 12 kilometer van Varanasi de plaats Sarnath. Sarnath is een belangrijke plek voor Boeddhisten, omdat dit de bakermat van het boeddhisme is. Op deze plek onderwees Guatama Boeddha voor het eerst de Dharma aan anderen.
Aan het eind van de dag kom je terug in je hotel en heb je de rest van de dag voor jezelf.
Dag 19: Varanasi
Transfer: –
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Vandaag heb je een dag voor jezelf. Bepaal zelf hoe je deze indeelt. Wandel door de straten van Varanasi, bezoek de ghats, of maak nog een boottocht over de Ganges.
Dag 20: Varanasi – Delhi
Transfer: Ja
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: In de ochtend, of het begin van de middag wordt je opgehaald voor je vlucht naar Delhi. Daar heb je de rest van de dag voor jezelf.
Dag 21: Varanasi – Delhi
Transfer: Ja
Gids: –
Maaltijden: Ontbijt
Omschrijving: Je wordt opgehaald voor je transfer naar het vliegveld. Je bijzondere reis zit erop!

De hotels in dit voorstel vallen onder de categorie ‘erg goed’, vergelijkbaar aan 4 sterren in Europa. Ik selecteer bij voorkeur hotels die authentiek zijn en de lokale cultuur weerspiegelen. Er zijn in dit reisvoorstel verschillende werelderfgoed-hotels opgenomen, die jouw beleving extra bijzonder maken.

Delhi: Radisson Paschim Vihar
Pushkar: Pushkar Resort
Luni: Fort Chanwa Luni
Jojawar: Rawla Jojawar
Udaipur: Karohi Haveli
Bundi: Ishwari Niwas
Jaipur: Umaid Bhawan
Agra: Crystal Sarovar
Varanasi: India Hotel

Deze reis is beschikbaar vanaf €1,909,- per persoon tijdens het laagseizoen, o.b.v. twee personen die een hotelkamer delen.

Deze individuele reis is inclusief:
 • Vlucht Delhi – Varanasi
 • Vlucht Varanasi – Delhi
 • Genoemde accommodatie
 • Genoemde transfers
 • Genoemde excursies en entreegelden
 • Genoemde Engelstalige gidsen
 • Genoemde maaltijden
Deze individuele reis is exclusief:
 • €25,- boekingskosten per persoon
 • Internationale vluchten van- en naar de bestemming
 • Optionele uitbreidingen
 • Visum
 • Reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien

Is dit ‘m? Jouw favoriet?

Bovenstaand reisvoorstel is slechts een indicatie van wat mogelijk is. Ik ga graag het gesprek met je aan om dit voorstel volledig passend naar jouw wensen te maken. Laat het me weten, dan neem ik contact met je op om jouw specifieke aanpassingen in een gepersonaliseerd voorstel op te nemen.

ADVIES OP MAAT

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?