Reisinformatie Filipijnen

HOOFDSTAD: MANILLA
104,9 MILJOEN INWONERS
TAAL: FILIPINO & ENGELS
FILIPIJNSE PESO
SEPTEMBER – MEI
JUNI – OKTOBER

Elektriciteit

De netspanning in de Filipijnen is meestal 220 volt. Je hebt op de Filipijnen een reisstekker nodig.

Geldzaken

De munteenheid van de Filipijnen is de Filipijnse peso (PHP). Het is altijd verstandig contante buitenlandse valuta, zoals euro’s of dollars, bij je te hebben voor noodgevallen, zeker indien je naar een meer afgelegen gebied of een klein eiland gaat. De Amerikaanse dollar, gevolgd door de euro, wordt het meest geaccepteerd. Het gebruik van creditcards als betaalmiddel is beperkt op de Filipijnen. Bij pinautomaten worden creditcards over het algemeen nog wel geaccepteerd. Daarnaast kun je bij hotels of grote winkels over het algemeen met een creditcard betalen. Bij kleinere winkels is het echter niet mogelijk om met een creditcard te betalen, zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld op zak heeft. Pinautomaten zijn in alle grote steden aanwezig en op steeds meer andere toeristische plekken. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek.

Gezondheid

Voor de Filipijnen zijn verschillende vaccinaties aangeraden. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in sommige gebieden in de Filipijnen. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

Veel hotels, cafés en restaurants in toeristische plaatsen bieden gratis draadloos internet. Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn, vooral in de minder ontwikkelde gebieden. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn).

Klimaat & Beste reistijd

Op de Filipijnen heerst een tropisch regenwoudklimaat met weinig temperatuurverschillen door het jaar heen. De neerslaghoeveelheid hangt af van het eiland, maar over het algemeen valt de meeste regen in de periode juni tot oktober. In de maanden februari, maart en april valt de minste neerslag. Een deel van het eilandenrijk ligt in het gebied waar tyfonen voorkomen. De beste periode voor een reis naar de Filipijnen is van september tot half mei, buiten het tyfoonseizoen.

Reisdocumenten

Voor een reis naar de Filipijnen heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.
Als je op het vliegveld het land binnenkomt krijg je gratis een visum-on-arival voor 30 dagen. Een visum is alleen nodig voor een verblijf langer dan 30 dagen. Het visum kan aangevraagd worden bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag of op afspraak bij de Filipijnse consulaten in Rotterdam en Amsterdam. De visumaanvraag moet persoonlijk ingediend worden. Het aanvraagformulier kan gedownload worden via thehaguepe.dfa.gov.ph

Religie

Ongeveer negentig procent van de Filipino’s is christelijk, waarvan de overgrote meerderheid rooms-katholiek is. Naast het christelijke geloof spelen ook traditionele Filipijnse religies nog een grote rol in het dagelijks leven. Tussen de vijf en tien procent is moslim.

Taal

Het Filipino is de hoofdtaal van de Filipijnen. Het is de voertaal van een derde van de inwoners. Vooral in en rond Manilla spreekt men Filipino. Behalve Filipino is ook Engels een officiële taal van de Filipijnen. Behalve de twee officiële talen worden er nog 175 andere talen gesproken in de Filipijnen.

Tijdsverschil

De Filipijnen vallen in tijdzone UTC +8.
Tijdens onze zomertijd is het op de Filipijnen 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op de Filipijnen 7 uur later.

Veiligheid

Wees voorzichtig in het zuiden van de Filipijnen, vooral op het eiland Mindanao en Basilan, Tawi Tawi en Sulu komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in de Filipijnen hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/filipijnen/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?