+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

De mooiste festivals van Myanmar

De wereld rondreizen op zoek naar de beste festivals is een geweldige manier om de lokale cultuur, eten en tradities te ervaren. Festivals zijn een hoogtepunt van je reis door Myanmar, een land dat vaak het “Land van Festivals” wordt genoemd vanwege de talloze feesten en festiviteiten die het hele jaar door plaatsvinden. Bijna elke dag is er wel ergens een festival te vinden. Er zijn veel verschillende festivals: boeddhistische festivals, festivals die gewijd zijn aan geesten, festivals met een lokale betekenis en nationale feestdagen. 

Myanmar bewaart de tradities en de boeddhistische cultuur is een diepgeworteld onderdeel van het land. Het bijwonen van een festival zal een onvergetelijke toevoeging zijn op je reis, dus zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk afvinkt! De religieuze feestdagen volgen de maankalender waardoor de data elk jaar verspringen. Ik neem je mee door de meest bijzondere festivals die absoluut de moeite waard zijn om aan te doen. 

festivals myanmar bagan luchtballonnen

Kachin Manaw Festival

Het jaarlijkse Manaw festival dat op verschillende locaties in de staat Kachin wordt gehouden, trekt honderdduizenden feestgangers uit de zeven stammen die deel uitmaken van de etnische Kachin-groep. De staat Kachin beslaat een groot gebied in het noorden van Myanmar. Bovendien grenst het aan de noordelijke Shan-staat, het zuidwesten van de staat China en het noordoosten van India. Dit festival wordt al meer dan drie decennia gehouden en is de viering van het nieuwe jaar, overwinning in veldslagen en hereniging van de verschillende stammen. Iedereen draagt zijn mooiste traditionele klederdracht. De mannen dragen geweven schoudertassen en een zilveren zwaard en vrouwen versieren hun rode jurken met zilver. Het belangrijkste kenmerk van dit festival is de spirituele dans rond de traditionele, versierde Manaw-palen. Het is een van de populairste festivals van Myanmar, en mocht jij in januari in de buurt zijn, zeker een bezoekje waard.
Wanneer: jaarlijks, januari

Ananda Pagoda Festival

Ananda Pagoda is waarschijnlijk de mooiste, grootste en best bewaarde tempel van alle Bagan-tempels. Gebouwd in 1105 na Christus en symboliseert de grenzeloze wijsheid van Boeddha. Hoewel het heilige feest ongeveer een maand duurt, is de drukste en meest bijzondere dag  de dag van de volle maan. Op de volle-maandag van de boeddhistische maand Pyatho viert de tempelstad Bagan de festivaldag van de prachtige tempel. Pelgrims komen van ver (de meeste reizen per ossenkar), om deel te maken van dit boeddhistische festival. 
Boeddhistische monniken brengen voorafgaand aan de volle maan meer dan drie opeenvolgende dagen door met het zingen van teksten en ceremonies. Terwijl de ochtendzon opkomt op de dag van Pyatho (volle maan), vullen de duizenden aanwezige pelgrims de aalmoeskommen van de monniken. Een bijzondere, onvergetelijke gebeurtenis. Dit is een prachtig festival om bij te wonen als je meer te weten wilt komen over cultuur, het boeddhisme en haar vele rituelen. 
Wanneer: jaarlijks, januari – 2021: 27 januari, 2022: 16 januari
ananda tempel myanmar

Naga Nieuwjaar

Het Naga nieuwjaar is een van de belangrijkste festivals voor de Naga stam in Myanmar. De Naga is een groep mensen die voornamelijk in het noordwesten van Myanmar woont en in sommige delen van India. Binnen de Naga-groep zijn er veel verschillende subgroepen, elk met hun eigen talen, tradities en kleding. Elke groep heeft zijn eigen rijke tradities en gebruiken, die van generatie op generatie zijn overgedragen. Over het algemeen zijn alle Naga-mensen verbonden door een aantal gemeenschappelijke gebruiken en talen, waaronder de viering van het Naga-nieuwjaar.
Het Naga nieuwjaar wordt gehouden door de drie Naga-steden Leshi, Lahe en Namyun. Dit festival brengt alle Naga-stammen van de hele regio samen om hun oogst te vieren en te bidden voor een goed komend jaar. Voor de Naga is het nieuwjaar een belangrijke tijd waarin mensen hun wensen en hoop voor de toekomst delen en families worden herenigd. Mensen verblijven in traditionele tenten en genieten van lokale gerechten en rijstwijnen.  
Het Naga festival is de beste kans om de afgelegen Naga-regio te bezoeken en een van Azië’s laatste authentieke evenementen van traditionele cultuur en gewoonte te ervaren. Kleurrijke kostuums, gegrild vlees, rijst, wijn, traditionele dansen en het vreugdevuur zijn de belangrijkste hoogtepunten van dit festival.
Wanneer: jaarlijks, januari 

Golden Hilltop festival

Golden Hilltop Festival, gehouden aan de Kyaik Khauk-pagode in Yangon, doet je aan een soort markt of kermis denken. Dorpsbewoners reizen vlak voor de dag van volle maan per ossewagen vanuit naburige dorpen om van dit gezellige festival te genieten. Talrijke kraampjes verkopen heerlijke lokale gerechten, aarden potten, meubels, bamboematten en andere items. Optredens vinden tot laat in de avond plaats.

Wanneer: jaarlijks, februari

Thingyan Water Festival

Als je van watergevechten houdt, dan wil je het Thingyan-festival in Myanmar niet missen. Thingyan, ook wel bekend als het Songkran-festival in Thailand, is de boeddhistische feestdag het Birmese nieuwjaarsfeest dat meestal rond half april valt en wordt gevierd gedurende een periode van vier tot vijf dagen.

Het is een van oorsprong boeddhistisch ritueel: volgens de Burmees reinigt het water de zonden en geeft het een nieuw begin aan het komende jaar. Thingyan is dus niet alleen een watergevecht, het is een kolossaal zegeningsfestijn! Aangezien het festival plaatsvindt tijdens de heetste tijd van het jaar (april), is het een festival een welkome verkoeling. Het immense enthousiasme waarmee de Birmezen Thingyan vieren is aanstekelijk. Mooi detail: ouderen en monniken worden gespaard en houden het meestal droog.

Wanneer: jaarlijks, april (2021 & 2022: 13 t/m 16 april)

Shittaung Pagoda Festival

Dit festival wordt gevierd door de Rakhine-bevolking. Het festival wordt gevierd op het land en in de rivieren. Gedurende deze tijd gaan mensen naar de pagode om kaarsen aan te steken en bloemen te brengen om hun respect te betuigen. Hoewel het een spiritueel festival is, is er een hele hoop te doen en te zien. Je kunt getuige zijn van de traditionele dansen, worstelwedstrijden, longtail-bootwedstrijden en veel watergooiplezier tijdens dit traditionele festival, dat plaatsvindt in de Shittaung pagode in Mrauk U (sowieso een tip als je van de gebaande paden af wilt!). Je kunt ook meer te weten komen over de pagode en andere kloosters die zich hier bevinden. 

Wanneer: jaarlijks, april

Kason Festival

Een ander watergerelateerd evenement dat slechts een maand na het Thingyan festival wordt gehouden, is het Kason festival. Het valt op de dag van de volle maan van Kason volgens de Myanmar-kalender (of begin mei van onze kalender). Het Kason-festival wordt beschouwd als een van de belangrijkste religieuze festivals in het leven van de Birmaanse bevolking. In dit seizoen staat het water op het laagste niveau en is de lengte van een dag langer dan die van de nacht.
Overal in het land gaan boeddhistische mensen naar pagodes om deel te nemen aan de watergietceremonie bij de Maha-Bodhi-boom, de heilige banyan boom waaronder de Boeddha de Verlichting heeft bereikt. De Birmese maand Kason valt in mei en is een bijzonder warme en droge tijd van het jaar. Om ervoor te zorgen dat de heilige boom niet sterft, wordt er tijdens de maand ritueel water gegeven aan deze bomen bij pagodes wanneer er een volle maan is. Het gieten van water is onderdeel  geworden van het religieuze leven van het Myanmar-volk; het is een uiting van respect voor de Boeddha.  Tijdens dit festival krijg je de unieke kans om de religieuze kant van Myanmar te ontdekken.
Wanneer: jaarlijks, mei – 2021: 25 mei, 2022: 16 mei

Waso Chinlone Festival

Het Waso Chinlone Festival is het grootste traditionele sportevenement van Myanmar en een eerbetoon aan een oud koninklijk sportspel, chinlone. Het spel lijkt veel op voetbal, alleen de spelers streven ernaar de bal de grond niet te laten raken. Een team van zes staat in een kleine cirkel probeert een kleine bal omhoog te houden met alleen hun voeten, knieën, schouders en hoofd. Teamleden zijn om de beurt centrale speler in de cirkel, terwijl de andere vijf spelers assisteren. Chinlone is zowel een vorm van dans of krijgskunst als een sport, maar wordt gescoord door de prestaties van spelers. De spelers voeren ongelofelijke manoeuvres uit om de bal hoog te houden (denk aan salto’s, handstands, etc.), en overwinnaars worden bepaald door hoe mooi ze het spel spelen.
Elk jaar komen honderden teams uit heel Myanmar samen voor het Waso Chinlone Festival in Mandalay. Hoewel de traditionele sport geen direct contact of tegenstand van andere teams heeft, is het nog steeds een felle competitie waarbij elk team en elke speler proberen de meest vaardige bewegingen uit te voeren.
Ben je in Mandalay tijdens dit festival, zorg er dan voor dat je de balletachtige bewegingen van de Chinlone-spelers niet overslaat. Het Waso Chinlone-festival loopt meer dan een maand in de Maha Muni-pagode in Mandalay.

Wanneer: jaarlijks, juli / augustus

Taungbyone Nat Festival

Als je in augustus in de buurt van Mandalay bent, is het de moeite waard om het Nat Festival in Taungbyone (twintig kilometer ten noorden van Mandalay) bij te wonen. Dit unieke evenement is het belangrijkste van de festivals van de Natkadaw stam en bestaat voornamelijk uit dansen, drinken en het brengen van offers. Het is een kleurrijke viering. Alle Natkdaws, en afstammelingen van, komen uit alle delen van het land bijeen. Er word geloofd dat de ceremonies het kwaad afweren. De viering vindt plaats vóór en tijdens de volle maan van augustus, in het midden van de maand Waso. Er zijn speciaal treinen gepland om aanbidders van Mandalay naar Taungbyon te brengen, dus je kunt er een dagtrip van maken als je in Mandalay verblijft.

Wanneer: jaarlijks, augustus / september

trein myanmar

Phaung Daw Oo Pagoda Festival

De Phaung Daw Oo-pagode is het meest gerespecteerde klooster in het Inle Lake-gebied. Het herbergt vijf oude beelden van de Boeddha die volledig bedekt zijn met bladgoud. De pagode is gemakkelijk bereikbaar per boot vanaf het Inlemeer. In het midden van het klooster staan de meer dan 800 jaar oude beelden van Boeddha tentoongesteld. Elke dag komen boeddhistische toegewijden naar het klooster om hun respect te betuigen aan de afbeeldingen, door bladgoud aan te brengen. Weetje: enkel mannen mogen dit doen. 
Er is inmiddels zoveel bladgoud aangebracht dat de afbeeldingen van Boeddha onherkenbaar zijn geworden – het lijken blokken massief goud. 

Het Phaung Daw Oo-pagodefestival wordt gehouden tijdens de Birmese maand Thadingyut, de 7e maand van de Birmaanse maankalender. Het 18-daagse festival is het belangrijkste festival in de Shan-staat.
In een processie van boten worden vier van de vijf beelden van de Boeddha uit hun heiligdom in de Phaung Daw Oo-pagode verwijderd en op het Royal Karaweik-schip geplaatst. De vijfde verdween in 1965 toen het schip met de beelden zonk, en er slechts vier afbeeldingen van de bodem van het meer opgedoken werden. Echter, toen de processie in het klooster terugkwam stond de vijfde afbeelding op wonderbaarlijke wijze weer op zijn plaats. Sindsdien wordt deze afbeelding in het klooster gelaten tijdens de processie.

Het schip wordt gesleept door lange boten, bemand door wel honderd beenroeiers in kleurrijke kostuums. De boot met de afbeeldingen stopt bij 14 dorpen rond het Inlemeer, waar de beelden een nacht in de hoofdkloosters blijven.
Tijdens dit festival vinden er ook vele bootraces plaats. Een unieke, onvergetelijke ervaring en zeker de moeite waard als je tijdens dit festival in de buurt van het Inlemeer bent. 

Wanneer: jaarlijks, september / oktober – 2021: 6 t/m 23 oktober, 2022: 25 september t/m 12 oktober

phaung daw oo festival
phaung oo beelden boeddha
phaung daw oo boot roeiers
inle lake festival

Thadingyut Lichtjesfestival

Dit festival wordt gehouden op de volle maan van Thadingyut in oktober en markeert het einde van de boeddhistische vastentijd. Het driedaagse lichtjesfestival tijdens Thadingyut symboliseert de terugkeer van de Boeddha uit de hemel, terwijl engelen het pad van zijn afdaling naar de aarde verlichten. Overal in het land kom je ontelbare aantallen lantaarns en lichtjes tegen. boeddhisten vieren Thadingyut om de Boeddha te verwelkomen door hun straten, huizen en openbare gebouwen te verlichten met prachtig gekleurde lampen, lantaarns en kaarsen. Er is van alles te beleven op straat, overdag en ’s avonds vormen de straten een grote markt, en is het al een belevenis om er rond te lopen.
Tijdens de festivaldagen bezoeken boeddhisten pagodes en kloosters om respect te tonen aan de monniken en ze voedsel aan te bieden. Jongeren bezoeken hun ouders, leraren en bejaarde familieleden. Ze uiten hun respect en bieden hen wat fruit en andere geschenken aan. Terwijl ze hun eer betonen, vragen de jongere mensen meestal om vergeving. Traditioneel vertellen de ouderlingen de jongere mensen dat ze hun fouten vergeven en hen zegenen om geluk te hebben. Bovendien geven de oudsten hun wat zakgeld.

Wanneer: jaarlijks, oktober – 2021: 2o oktober, 2022: 9 t/m 11 oktober

Kyaukse Elephant Dance Festival

Dansende olifanten? Schrik niet! Je zult hier geen echte olifanten tegenkomen. Tijdens dit ‘dansende olifanten’ festival in Kyaukse (niet ver van Mandalay) geniet je een hele dag van indrukwekkende dansvoorstellingen van.. twee mannen verkleed als olifant. Van papier maché maken zij de prachtigste olifantenkostuums; het duurt maanden om deze spectaculaire olifantencreaties voor te bereiden, opgebouwd uit een bamboe-frame bedekt met kleurrijke stof, papier en folie. De kostuums zijn verder versierd met glitter, bladgoud, satijn, linten en glasjuwelen om een echt kunstwerk te creëren. Gedragen door twee man, die samen een voorstelling opvoeren waardoor het lijkt alsof de olifant danst. Niet gemakkelijk, want ze moeten goed samenwerken om de olifantenvorm te behouden. Dit festival is wederom een boeddhistisch festival, de parade en dans is een eerbetoon aan de Shwe Tha Lyaung-pagode. Het festival vindt plaats op de dag voor volle maan van de Birmaanse maanmaand Thadingyut. Het duurt de hele dag en omvat zowel een parade als een danswedstrijd. 

Wanneer: jaarlijks, oktober – 2021: 20 oktober, 2022: 9 oktober

Taunggyi Ballonfestival

Een absolute favoriet is het Taunggyi Ballonfestival, dat jaarlijks na het regenseizoen gevierd wordt in Taunggyi, dat vlakbij het Inlemeer ligt. Een wel heel goede reden om in november dan toch echt die reis naar Myanmar te boeken, want dit zal een onvergetelijke herinnering worden. Een van Myanmar’s spectaculairste bezienswaardigheden, is de lucht bezaaid met de papieren ballonnen in alle maten en vormen, versierd met de mooiste lichtjes. Een adembenemend spektakel dat meerdere dagen duurt. Niet enkel georganiseerd voor haar esthetiek, zit er wel degelijk een diepere betekenis achter de pracht en praal: de versierde ballonnen zijn een offer aan de hemel, om boze geesten af te weren (het wordt ook gevierd in Thailand, waar het bekend staat als Loi Krathong). Een groot evenement met muziek, eten, kermisattracties, dansvoorstellingen en bier. 

Wanneer: jaarlijks, november – 2021: 12 t/m 18 november, 2022: 1 t/m 7 november

Tipitaka

Het spirituele leven is ongelooflijk belangrijk in Birma en in juni, wanneer de moesson aan de gang is, doen de boeddhistische monniken hun Tipitaka-examens. Ze zijn ontworpen om het woord van Boeddha levend te houden en omvatten zowel schriftelijke als mondelinge tests (tipitaka verwijst naar de collectie vroegste geschriften van het boeddhisme). De lokale bevolking helpt de monniken door liefdadigheid en donaties aan te bieden. De examens vinden plaats in kloosters over het hele land (let op: elk klooster heeft eigen data voor het Tipitaka-examen). 

Wanneer: jaarlijks in juni

boeddhistische monniken mandalay

Regatta Festival

In september, nadat de moesson langzaam maar zeker voorbij is, draait het in Myanmar om één ding: bootraces. Een van de oudste festivals in het land om de zeemacht van het koningshuis te vieren. Overal in het land zijn ze te bewonderen, maar het belangrijkste evenement is in Yangon. Het Kandawgyimeer bruist van kleur en activiteit, waar de lokale bevolking aan (roei)bootraces deelneemt. De openings- en sluitingsceremonies zijn grootse spektakels met het schitterende traditionele koninklijke schip, oorlogsboten met roeiers en krijgers in traditionele klederdracht, versierde drijvende platforms met podium, scherm en tv-sterren, podia met dansen van de inheemse stammen en de raceboten.

Wanneer: jaarlijks, september

Jouw festivalreis

Voor je gaat plannen, wees je bewust van waar je voor kiest. Naast die bijzondere ervaring, betekent reizen ten tijde van festivals vaak ook drukte, hogere prijzen en extra verkeer. Anderzijds heb je wel een unieke, bijzondere en echt authentieke ervaring. Dus ben je wel wat gewend, hou je van drukte en dompel jij jezelf het liefst helemaal onder in cultuur? Go for it! Wil je liever wat comfort, en de verschillende hoogtepunten op je gemak bekijken? Dan is het misschien verstandig om bovenstaande data te vermijden. 

Ik kijk graag samen met jou naar de mogelijkheden!

Wil jij Myanmar ontdekken? HIER vind je meer informatie over reizen naar deze bestemming. Jane gaat graag met jou het gesprek aan, om een zo passend mogelijk reisvoorstel voor jouw droomreis te maken!

Leave a Reply

Liefs van Jane

Geen blog missen?


Recente Blogs

neushoornvogel thailand
Wilde dieren spotten in Thailand’s nationale parken
18 juni 2020
tofu myanmar recept
Recept: Birmese salade met kikkererwtentofu
10 juni 2020
virtual tour jane's planet
De mooiste virtuele tours van Azië
2 juni 2020