+31 20 220 2100 info@janes-planet.com
+31 20 220 2100 info@janes-planet.com

De highlights van Flores, Indonesië

Flores - één van de mooiste stukjes indonesië

Wil je Indonesië ontdekken? Dit veelzijdige land heeft heel veel te bieden. De ruim 17.000 eilanden hebben een grote diversiteit aan etniciteit, natuur en cultuur, waardoor ieder eiland een eigen identiteit heeft. In dit artikel vertel ik je alles over de hoogtepunten van Flores, een bestemming die absoluut hoog op je bucketlist zou moeten staan. Als je het mij vraagt, mag Flores niet ontbreken in jouw rondreis door Indonesië; het is een van mijn persoonlijke favorieten. Adembenemende natuur, parelwitte -verlaten- stranden en fantastische duiklocaties (lees: manta rays, haaien en zeeschildpadden). Toch slaan veel reizigers Flores over. Zonde, want dit is misschien wel het mooiste stukje Indonesië. Onontdekt, ongerept, een rijke cultuur, de prachtigste stranden en natuurlijk de Komodo varanen; op Flores is van alles te ontdekken! In dit artikel neem ik je mee door de highlights van Flores, Indonesië.

 

Kelimutu National Park

Een absolute must-see is de Kelimutu vulkaan en haar drie kratermeren. Hoewel Indonesië bekend staat om haar vele vulkanen, is dit misschien wel de meest bijzondere. De Kelimutu vulkaan staat vooral bekend om haar drie verschillende kleuren kratermeren. De meren zitten in enorme kraters die zich hebben gevormd door vroegere uitbarstingen. Door mineralen hebben ze elk een andere kleur. De meest westelijke van de meren, Tiwu Ata Mbupu (meer van oude mensen), is blauw, terwijl Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (meer van jonge mannen en vrouwen) groen is, en Tiwu Ata Polo (het betoverde meer) is rood. Door de jaren heen verandert de kleur van de meren. Zo was het groen/blauwe kratermeer eind jaren 80 van de vorige eeuw nog rood gekleurd, in december 1991 werd het zwart en daarna kreeg het de huidige kleur. Het helgroene kratermeer was ooit blauw en het zwarte kratermeer wit. Een mysterieus verschijnsel, wat men tegenwoordig aan de mineralen in de grond wijt. Vroeger waren de meren van de Keli Mutu een belangrijke rituele plek. Zo’n 50 jaar geleden werden er bijvoorbeeld nog waterbuffels en varkens in de meren geofferd. Nog steeds geloven de lokale bewoners dat de meren van de Kelimutu de rustplaats zijn van de zielen van hun overleden familieleden en ze noemen de berg daarom de berg der geesten. Je kunt op de top van de vulkaan (1.639 meter) de zonsopkomst bewonderen, een echte aanrader. Zonsopkomst is meestal het meest heldere moment van de dag, waarop je het beste de kraters kunt zien.Neem warme kleding mee, want het is vaak erg koud op de top.

Bajawa

Flores is absoluut een stukje authentiek Indonesië. Je kunt er veel traditionele dorpjes vinden, waar je voor je gevoel echt terug gaat in de tijd. Reis je af naar Bajawa, dan bevind je je in het meest onontwikkelde stukje Flores. Vanuit hier kun je prachtige trekkings maken en authentieke dorpjes bezoeken. In deze dorpjes worden van oudsher de voorouders vereerd. De huizen zijn om een langwerpige binnenplaats gebouwd. Hier liggen de voorouders van de dorpelingen begraven. Midden op deze langwerpige binnenplaats kun je de nga’du en bhaga (totems) vinden. Nga’du is het symbool van de mannelijke voorouders en lijkt op een paraplu. Bhaga is het symbool van de vrouwelijke voorouders en lijkt op een miniatuurhuis. Het aantal Nga’du en Bhaga in een dorpje vertellen je precies hoeveel clans er wonen, en tot op de dag van vandaag worden de constructies gebruikt voor belangrijke rituelen. In september en oktober worden er plaatrituelen gehouden en in april en mei de oogstrituelen. Van mei tot augustus vinden de etu feesten plaats. Etu is een traditionele vorm van ceremonieel boksen. De jagers gebruiken bokshandschoenen gemaakt van bamboe-bewerkingen genaamd kepo, en ze mogen alleen slaan met een van hun handen omwikkeld met een kepo, terwijl de andere niet-omwikkelde hand wordt gebruikt om de slagen van de vijand af te weren.

Paradijselijke eilandjes

In de omgeving van Flores liggen vele kleine eilandjes. Je hebt er zwarte, blauwe en zelfs een roze strand. Je kunt overnachten (met, of zonder een flink budget) op een van deze privé eilandjes, waar ze droomachtige hutjes op het strand hebben staan. Dit alles in een paradijselijk helderblauwe zee, de meest prachtige koraalriffen en onvergetelijke zonsondergangen. Een absoluut bountyparadijs!Mijn all-time-favourite is het Komodo Dive Resort. Ben je wat avontuurlijker, dan kun je een paar dagen op een houten boot overnachten. De voorzieningen zijn simpel, maar het is een absoluut bijzondere ervaring. Je krijgt je eigen chef, kapitein en eventueel een gids mee, die je overdag van strand naar strand varen, die je helemaal voor jezelf hebt. Tijdens zonsondergang zal de kapitein de boot aanleggen voor de kust van Riung, waar je duizenden (hele grote!) vleerhonden de mangrovebossen ziet verlaten.

Rinca eiland (Komodo)

De beroemde Komodo varanen mogen natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Ook wel het ‘Jurrassic Park of Indonesia’ genoemd, is Komodo National Park een van de grootste redenen dat jij Flores moet bezoeken. Rinca eiland is de absolute aanrader; hier heb je de meeste kans om een Komodo varaan te spotten. Daarnaast zijn er vele andere dieren te vinden, waaronder herten, makaken, waterbuffels, vleermuizen, reuzenmanta’s en herten. Samen met een gids, gewapend met enkel een stok, maak je een trekking over het adembenemende eiland, op zoek naar de varanen. De komodovaraan is een unieke oerhagedis die wel 3 meter lang en 100 kilo zwaar kan worden. Deze mega-hagedis stamt uit hetzelfde tijdperk als de dinosaurus en heeft 100 miljoen jaar evolutie overleefd. Wist je dat een Komodo varaan kannibalistisch is, en vaak de jongen van eigen soort eet?

Labuan bajo

Het gezellige dorpje Labuan Bajo is een bijzondere stop tijdens je reis door Flores. Het is de verbinding tussen Bali en Komodo, maar ook bekend om de prachtige zonsondergangen en mogelijkheden tot duiken. Je kunt er verschillende restaurantjes vinden, leuke barretjes met live muziek en een aantal duikscholen. Vanuit hier kun je fantastische duik- en snorkeltrips maken; er zijn letterlijk honderden prachtige duiklocaties te bereiken vanuit Labuan Bajo.

Leave a Reply

Liefs van Jane

Geen blog missen?


Recente Blogs

neushoornvogel thailand
Wilde dieren spotten in Thailand’s nationale parken
18 juni 2020
tofu myanmar recept
Recept: Birmese salade met kikkererwtentofu
10 juni 2020
virtual tour jane's planet
De mooiste virtuele tours van Azië
2 juni 2020