Reisinformatie China

HOOFDSTAD: BEIJING
1,386 MILJARD INWONERS
TAAL: MANDARIJN
CHINESE YUAN RENMINBI
AFHANKELIJK VAN LOCATIE
AFHANKELIJK VAN LOCATIE

Elektriciteit

De netspanning in China is meestal 220 volt. Je hebt in China een reisstekker nodig.

Geldzaken

In China wordt betaald met de Chinese yuan renminbi (CNY). Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden in grote steden en toeristische gebieden in grote hotels, restaurants en winkels redelijk goed geaccepteerd; daarbuiten zijn de gebruiksmogelijkheden beperkt. Neem in afgelegen gebieden voldoende contant geld, zowel yuans als euro’s of Amerikaanse dollars, mee. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Houd er rekening mee dat je je dekking omzet naar werelddekking voor vertrek.

Gezondheid

Voor China zijn verschillende vaccinaties aanbevolen. Ik raad je aan om minstens zes weken voor vertrek na te gaan welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Dit kun je doen bij de huisarts of via de GGD. Houd er rekening mee dat sommige inentingen moeten worden herhaald voordat ze effectief zijn.
Malaria komt voor in China. Tegen malaria is nog geen vaccinatie voorhanden. Wel is het mogelijk om malariapillen te gebruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting met malaria wanneer je gestoken wordt door een malariamug. Of je malariapillen nodig hebt, hangt af van de grootte van het risico dat je op je reisbestemming een besmetting met malaria oploopt. Dit risico wordt weer bepaald door je verblijfsduur en de gebieden die je in het land bezoekt. Overleg met je huisarts of de GGD wat voor jou wenselijk is.

Internet & Bellen

In China worden bepaalde websites geblokkeerd. Facebook, Twitter en Youtube zijn hier voorbeelden van. Om gemakkelijk contact te houden met het thuisfront, raad ik je aan WeChat te downloaden voordat je vertrekt. Vraag de thuisblijvers om hetzelfde te doen, want je kunt alleen chatten met contacten die de app ook hebben gedownload. Veel hotels, cafés en restaurants in toeristische plaatsen bieden gratis draadloos internet. Over het algemeen werkt het internet in de grote steden van China goed. Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn in de minder ontwikkelde gebieden. Je kunt een lokale SIM-kaart kopen waarmee je kunt bellen en internetten (let op: dan moet je mobiele telefoon simlock vrij zijn).

Klimaat & Beste reistijd

China is een immens land met meerdere klimaatzones, waardoor de beste reistijd verschilt per klimaatzone. Over het algemeen is de beste reistijd voor China april, mei, september en oktober. In het noorden van China en gedeeltelijk het westen en midden van het land, heerst een landklimaat, wat strenge winters en hete zomers betekent. In de zuidelijke helft van China, onder Chengdu en Shanghai, heerst een subtropisch tot tropisch klimaat, wat milde winters betekent, en een aangename zomer. Omdat het in de echte zomermaanden nog wel eens kan regenen ligt de beste reistijd hier in de maanden april en mei.

Reisdocumenten

Voor een reis naar China heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Het paspoort moet minimaal twee lege visumpagina’s bevatten.
Om als toerist naar Vietnam te kunnen reizen, heb je een visum nodig. Een toeristenvisum is 3 maanden geldig voor een verblijf van 30 dagen. Jane werkt graag samen met Evisumservice.nl, vraag HIER online je visum voor China aan.

Religie

Religie in China is vaak polytheïstisch. Dé traditionele Chinese religie bestaat niet, maar is de religie van het volk in het algemeen. De traditionele Chinese religie heeft elementen van confucianisme/voorouderverering, boeddhisme en taoïsme. Van deze elementen is voorouderverering het belangrijkste.

Taal

Mandarijn is de officiële taal in China en wordt door het overgrote deel van de bevolking gesproken. Daarnaast zijn er nog 12 andere Chinese talen, waaronder Cantonees. De meeste Chinezen spreken geen andere taal. Hotelpersoneel, medewerkers van de luchthaven en andere toeristische voorzieningen kunnen je vaak wel te woord staan in het Engels.

Tijdsverschil

China valt in tijdzone UTC +8.
Tijdens onze zomertijd is het in China 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in China 7 uur later.

Veiligheid

Heel China is veilig voor reizigers. Wees voorzichtig in de provincie Xinjiang. De veiligheidssituatie in Xinjiang blijft fragiel. Er kunnen plotseling demonstraties of uitbraken van geweld voorkomen. De Chinese autoriteiten treden snel en hard op in deze situaties. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor meer informatie over de politieke situatie in China hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/china/reizen/reisadvies

Wil jij een reisvoorstel op maat ontvangen?